Правила при почистването на дома, предпазни средства и допълнителни мерки

Правила при почистването на дома, предпазни средства и допълнителни мерки

Предпазете се от загрубяване, сърбеж или ранички по кожата

Готовите препарати за почистване разяждат замърсяванията, но не щадят и кожата на ръцете. Дори препаратите, които се приготвят от налични в домакинството продукти за почистване на домове, при смесване на продуктите образуват агресивни течности или пасти. Затова преди почистване домакините приготвят предпазни ръкавици, за да не повредят кожата на ръцете.

помощни средства при почистване

снимка: https://woman.forumdaily.com

Миризмата и изпаренията от препаратите са неприятни, а могат и да увредят здравето

Друг неприятен ефект при използването и на готови, и на домашно приготвени почистващи препарати е силната миризма, която е неприятна, а ако почистващият има алергия, може да предизвика реакция. Готовите препарати са с приятна миризма, но вдишването на изпаренията е вредно за здравето.

Затова трябва да се запасите и с маски за лицето. Така ще се предпазите от вдишване на изпарения и миризми от препаратите, които използвате за почистване. Използвайте маски, които се продават в аптеките.

Поставете правилно маската, така че да закрие добре устата и носа. Ако се навлажни, я сменете със суха. След еднократно използване изхвърлете маската.

еко препарати за почистване на домове

снимка: http://www.evpatori.ru

При почистване очите също са изложени на риск

Не на последно място, при почистване винаги има риск част от препарата да попадне в очите и това да предизвика сърбеж и сълзене, а може да се стигне и до увреждане на зрението. За да  се предпазят очите, е добре да се поставят предпазни очила. Можете да използвате стари очила, слънчеви очила, или да си осигурите очила със стъкла без диоптър.

Преди да използвате даден препарат, прочетете внимателно инструкциите към него

Преди да използвате нов препарат, който още не сте пробвали, запознайте се с инструкциите върху опаковката. Така ще намалите риска от неправилно прилагане и ще можете да го приложите по най-добрия начин и да го оставите да действа за необходимия период.

Дори когато използвате домашни продукти и смеси за почистване, потърсете в интернет информация за прилагането им. Всяко почистващо средство има своята специфика.

Много голям риск създава смесването на два и повече препарати

Ако почистващият бърза да отстрани замърсявания или такива, които са се натрупали за продължителен период, много голяма грешка е да се смесят два или повече препарата, за да се постигне по-бърз или по-добър резултат.

Съществуват големи рискове при реакциите между различните препарати. Освен че могат да повредят повърхностите, те могат да предизвикат силни токсични реакции.

Търсете варианти за почистване с екологични препарати

Все по-популярното еко почистване е резултат от стремежа за намаляване на замърсяванията и използването на химикали в ежедневието. Все повече домакини се обръщат към забравени продукти, популярни за почистване в миналото, като горчица на прах и сода бикарбонат.

Напоследък се увеличава популярността на сапунените ядки. Освен че могат да се използват за еко пране, от тях може да се приготви екологично чист препарат за почистване. Сапунените ядки включват 40% сапонин и образуват естествена пяна. С тях могат да се почистват замърсявания в дома. След варене на 100 грама ядки в 3 литра вода на слаб огън за 20 минути се получава почистващ разтвор. Можете да използвате и ядки на прах, смесени с вода, като почистваща паста.

сапунени ядки

След почистване трябва повърхността да се изплакне или измие правилно и достатъчно дълго

Препаратите, дори наличните в домакинството продукти и домашно приготвените смеси, трябва да се отмият след почистването. Колкото по-голямо е количеството на използвания препарат, толкова по-продължително трябва да е отмиването и изплакването.

Препоръчително е това да се извършва с топла вода, тъй като в нея препаратите се разтварят и отмиват по-добре.

Проветрявайте добре след почистване на помещението

След всяко почистване, дори с оцет и сода бикарбонат, в помещението остават миризма и изпарения. Затова е важно да проветрите добре. Необходимо е да отворите широко прозорците и да оставите да се проветрява най-малко 20 минути.

Ако сте почистили банята, която е без външни прозорци, оставете вентилатора да работи достатъчно дълго, за да отстрани миризмите и изпаренията.

By | 2020-01-22T07:39:14+02:00 януари 22nd, 2020|Categories: Съвети за почистване|Коментарите са изключени за Правила при почистването на дома, предпазни средства и допълнителни мерки

About the Author: