Видове кърпи за почистване на различни повърхности

Видове кърпи за почистване на различни повърхности

Периодичното почистване с кърпи на повърхности като мебели, прозорци, подове и други помага за поддържането на чистотата в дома. За различните повърхности са подходящи кърпи от различни материали. Все повече се подчертава предимството на забърсване без използване на препарати, което допринася за по-здравословна домашна среда. Такова почистване обикновено се извършва с микрофибърни кърпи. Освен тях домакините използват и кърпи от плат, най-често от стари дрехи, бельо и т.н. Много популярни са добре попиващите целулозни кърпи.

 

Видове кърпи за почистване на мебели

 

Най-подходящите материи, от които да си направите кърпи за почистване

Много добре попиват вода и влага, а и почистват добре стъклени повърхности кърпи от стари хавлиени дрехи и бельо. Те са достатъчно абразивни, без да има риск от надраскване. Способността им да абсорбират влага и да подсушават например стените на душ кабината или пода в банята също е много добра. А след приключване на почистването можете да ги изперете и след изсъхване да ги използвате отново.

Освен от хавлиен плат можете да си отрежете кърпи от памучни дрехи и бельо. Памукът също абсорбира добре вода, но ако трябва да се почисти замърсена повърхност, ще трябва да използвате препарат.

 

кърпи за почистване от стари хавлиени дрехи

 

Попиващи кърпи от целулоза

Такива кърпи можете да откриете във всеки супермаркет или малък квартален магазин. Те се произвеждат от целулоза и памук. Имат отлични абсорбиращи свойства. С една такава кърпа можете да спестите много парчета например кухненска хартия. Обикновено се продават в опаковки по 3 или 4. Ако ви е по-удобно и ако почиствате малки по площ повърхности, можете да ги нарежете на половинки. Така пакетът ще ви стигне за по-дълго.

Пригответе си такива кърпи за попиване на влагата по мивката, вътре в хладилника, по повърхността на кухненския плот и т.н.

Когато се намокрят, абсорбиращите кърпи са много меки, а след изсъхване стават твърди. Затова преди почистване ги навлажнете, за да не издраскате повърхностите.

Целулозните абсорбиращи кърпи могат да се използват за период от до 6 месеца, с често навлажняване и измиване след почистване.

 

Попиващи кърпи от целулоза

 

Бамбукови кърпи

Бамбуковите кърпи са много тънки и фини. При производството им се използва специален начин на сплитане на слоевете.

С бамбукови кърпи можете да миете и подсушавате всички повърхности в кухнята. След почистване с тях трябва само да се изплакнат с топла вода. Така се отстраняват замърсяванията и мазнините.

С такива кърпи можете да постигнете отлично почистване на стъкла и огледала. Те са подходящи и за отстраняване на прах и замърсявания от екрани, от играчки, както и за почистване на мебели.

С бамбукова кърпа можете да забършете и ръцете си след чистене. Бамбуковата материя има отлични абсорбиращи свойства и подсушава много добре.

 

Бамбукови кърпи за почистване

 

Микрофибърни кърпи

Може би най-използвани са микрофибърните кърпи. Те са различни видове. Някои са универсални, други, с по-гладка текстура, са за почистване на стъкло, а за фаянс трябва да потърсите микрофибърна кърпа с грапава повърхност от едната страна и гладка от другата.

Абсорбиращите свойства на микрофибърните кърпи се дължат на структурата им. Тя наподобява пчелна пита. При чистене с такива кърпи не е необходимо да се използва препарат.

Освен за прозорци микрофибърните кърпи са отлично средство за полиране на мебели. Те обират целия прах от повърхностите.

 

Микрофибърни кърпи за почистване

 

За банята също пригответе микрофибърни кърпи. С тях можете да подсушите батериите, стените, мивката, душа, ваната, пода. Ще отстраните и замърсяванията по тях.

В целия дом микрофибърната кърпа е най-подходящият избор за почистване на бяла техника и по-точно външните повърхности на уредите – хладилник, фризер и т.н. С нея ще почистите бравите, електрическите ключове и други места, нуждаещи се от забърсване на праха и замърсяванията.

Пригответе си подходящи кърпи преди всяко почистване. Всеки материал има своите предимства. Все пак най-добре е да разчитате на микрофибърните кърпи като на най-универсални, най-добре попиващи и най-дълготрайни.

By | 2022-12-19T13:02:26+02:00 декември 19th, 2022|Categories: Съвети за почистване|Коментарите са изключени за Видове кърпи за почистване на различни повърхности

About the Author: