Вътрешно и външно почистване на шкафове, гардероби, секции и маси

Начало/Почистване на кухня/Вътрешно и външно почистване на шкафове, гардероби, секции и маси

Вътрешно и външно почистване на шкафове, гардероби, секции и маси

Почистването на шкафовете не е лека задача. От една страна, във всеки дом има шкафове, обикновено доста на брой, за да поберат вещите и принадлежностите на семейството. От друга страна, материалите, използвани за направа на шкафове, са специфични и това определя различните средства и начини на почистването им. Към тези особености, с които трябва да се съобразите при планирането на основно почистване, ще добавим и това, че шкафовете трябва да се почистват не само отвън, но и отвътре.

почистване на шкафове

Снимка: https://www.bobvila.com

 

Предвидете подходящи почистващи срещи за шкафовете според материала

Ако имате шкафове от дърво, трябва да ви напомним, че то не трябва да се мокри. Освен препаратите за почистване на дървени мебели, които можете да намерите в магазините, можете лесно да си приготвите домашен препарат. За целта смесете малко вода и оцет, или вода и сода бикарбонат. Изтъркайте със сместа или препарата дървената повърхност. След това можете да полирате, като използвате кърпа, върху която сте капнали малко зехтин.

Ако освен да почистите искате да заличите драскотини върху дървени мебели, добавете малко инстантно кафе към препарата за почистване или към зехтина, за да постигнете полиране на мебели.

За шкафове от инокс също ви съветваме да използвате разтвор от вода и сода. Тук съотношението трябва да е супена лъжица сода в литър вода. Ако шкафовете са по-замърсени, добавете още една лъжица сода.

За шкафове от МДЧ можете да използвате много препарати, тъй като този материал не изисква специфично почистване. Но не трябва да се опитвате да чистите такива шкафове с абразивни препарати, защото ще надраскате повърхността им.

Преди да почистите шкафовете отвътре

Извадете съдържанието на всеки шкаф, като отделите неща, които са за изхвърляне. Това е основна задача при пролетно почистване на домове. Сортирайте вещите по видове и ги поставете в отделни торбички, които да приберете в голяма торба. Така след почистването лесно ще можете да ги поставите обратно в шкафа.

В кухнята предизвикателството с големия брой чинии, чаши, прибори, кутии и уреди е много голямо. Сортирайте ги и внимателно ги приберете в кашони. При изваждането на съдържанието на кухненските шкафове можете да си отбележите и от какво се нуждаете, нови чаши, чинии, тостер, миксер и т.н. Ако в бързината сте прибрали кутия, използвана, но не измита след това, сега е време да я измиете. Ако има замърсени чаши или чинии, поставете ги в съдомиялната. Нека съдовете, приборите и другите принадлежности бъдат готови за поставяне в изчистения шкаф.

почистване на домове

Снимка: http://www.apcconcept.com

 

Почистване на вътрешността на шкафовете

Първо избършете вътрешността с влажна кърпа или навлажнена кухненска хартия. След това, ако усещате миризма на застояло, можете да ароматизирате. Можете да използвате листчета, напръскани с дезодорант, или да поставите няколко кори от портокал, мандарина или лимон.

След като вътрешността на шкафовете е почистена и изсъхнала, можете да поставите върху рафтовете фолио или хартия. Така при следващото почистване ще изхвърлите замърсеното фолио или хартия и самото чистене ще ви отнеме по-малко време.

След като почистите отвън и отвътре и отново подредите вещите в шкафовете

Огледайте шкафовете отвън, за да почистите пропуснати петънца. Не забравяйте да огледате дръжките, може също да се нуждаят от почистване.

А ако нямате достатъчно време за мащабно чистене на шкафовете, използвайте услугите на фирма за почистване в София или друг град.

By | 2019-04-16T09:48:05+00:00 април 16th, 2019|Categories: Почистване на кухня|Коментарите са изключени за Вътрешно и външно почистване на шкафове, гардероби, секции и маси

About the Author: