В какъв ред да извършите основното почистване

В какъв ред да извършите основното почистване

Задачата да почистите основно дома е наистина обемна. Все пак трябва да въведете чистота и ред навсякъде. Ако домът ви е с много стаи и голяма площ, е по-добре да разчитате на фирма за почистване в столицата или друго населено място. Така ще си спестите време и усилия.

основно почистване

Но ако сте ентусиазирани и решени сами да извършите основно почистване, съставянето на план за реда на почистване на стаите и кътовете ще ви помогне много. Тук ще ви предложим не само ред на почистването, но и съвети как да сортирате, за да се отървете от ненужни вещи.

Началото – от спалнята и най-вече гардероба

Започнете от спалнята. В нея първо трябва да почистите и подредите гардероба. Ясно е защо – със сигурност във всеки дом има дрехи, които вече никога няма да облечете, някое вече старо одеяло, чаршафи, които пазим „просто за резерв“. Изхвърлете ги.

Ред е на завивките, които трябва да се изперат, и на почистването на настилката. Изперете килимите или се обадете на фирма за пране на килими.

Почистете праха от мебелите и се заемете с прозорците. Изперете завесите.

почистване на спалня

Вторият етап – банята и тоалетната

Тук ще ви трябва повече време. Тези помещения се ползват много и се замърсяват в голяма степен. Започнете от стените – фугите на плочките трябва да се почистят добре. Покрийте със слой препарат и оставете да подейства за около час, после изтъркайте със стара четка за зъби и изплакнете. След това почистете ваната, мивката, тоалетната чиния. Използвайте препарати от магазина или си направете сами за еко почистване. Това е особено наложително, ако имате малки деца и домашни любимци.

Ако имате шкафчета в банята, освен почистването отвън трябва да се почистят и отвътре. Изхвърлете празните опаковки, ако са останали такива.

Почистете батериите на мивката и ваната. За да блеснат, изтъркайте ги с памуче, върху което сте капнали малко бебешко олио. Ще се учудите от чудесния резултат, постигнат толкова бързо.

почистване на банята и тоалетната

Третият етап – всекидневната

Тази стая е също много използвана, което означава, че ви очаква доста работа.

Първо обърнете внимание на завесите и килима – те трябва да се изперат.

Меката мебел трябва да се почисти внимателно. А още по-добре е да разчитате на професионалисти за това и да поръчате услугата пране на мека мебел.

Почистете уредите и мебелите. Обърнете внимание и на задните им страни – там със сигурност се е натрупал прах.

От шкафовете и секциите извадете всички ненужни вещи. Сортирайте ги в две групи – за изхвърляне и за подаряване. Не отлагайте първото, а второто планирайте за колкото може по-скоро. Ако имате детски неща за подаряване на съседи, обадете им се веднага.

почистване на всекидневна

Последният етап – кухнята

Кухнята ще ви отнеме цял ден, затова планирайте почистването й за събота или неделя.

Започнете от сортирането на съдържанието на шкафовете, изхвърлете ненужните вещи, продуктите с изтекъл срок на годност.

Почистете стените, кухненския плот, гърба на плота.

Тенджерите и тавите, които са със следи от загоряло, тъй като сте нямали време да ги почистите добре през седмицата, трябва да се почистят сега.

почистване на кухня

Фурната също чака този период на почистване, за да отстраните следите от загоряло по вътрешността й. Има специални препарати за тази цел, можете да използвате и домашно приготвени. А можете да се обадите на фирма за услугата почистване на фурна. Можете да комбинирате тази услуга с прането на меката мебел и на килимите. Така тези поздадачи ще отпаднат от плана ви и ще бъдат извършени качествено и професионално.

Вече сте извършили планираното за четирите етапа? Поздравления – домът ви е чист!

 

By | 2019-01-17T18:45:27+02:00 януари 17th, 2019|Categories: Основно почистване|Коментарите са изключени за В какъв ред да извършите основното почистване

About the Author: