Грижи за поддържане на ламината

Грижи за поддържане на ламината

За да бъде домът ви привлекателен и предразполагащ за отмора и отпускане, чистотата е основен фактор. Важно е поддържането на подовете с ламинат, който е вече широко разпространено подово покритие.

Правилните грижи предпазват ламината от петна, издуване, драскотини и други дефекти.

 

Грижи за поддържане на ламината

 

Кои са слабите места на ламинатното покритие

Ламинатните плоскости се съединяват една с друга и местата на съединяване са уязвими. Материалът на плоскостите е чувствителен към влага. Попаднала в пролуки на съединенията, тя ще повреди плоскостите.

Покритието на ламината се поврежда при попадане на песъчинки и други остри частици. Могат да го повредят и остри части на детски играчки. Затова прахът и такива остри частици трябва редовно да се отстраняват. Петната трябва да се почистват възможно най-бързо.

Почистване на петна

Ако на ламинатния под има петна от флумастери, те могат да се отстранят със спирт.

Мазните петна трябва да се обработят с кърпа, навлажнена с препарат за миене на прозорци.

Ако на пода се е залепила дъвка, първо поставете върху нея пакетче с лед, за да се замрази, а след това изстържете с дървена шпатула.

Предварително сухо почистване

Първо подът с ламинат трябва да се почисти от едри частици. Трябва да се махнат разхвърляните детски играчки и други предмети. След това с мека метличка трябва да се съберат отпадъците. Може да се използва и прахосмукачка, като почистването се извърши с мека четка. Трябва да се почистят добре и ъглите и пролуките.

Влажно почистване

Влажното почистване трябва да се извърши без оставяне на вода и петна. За това помага спазването на определени правила.

  • Времето на измиване и количеството вода, която се използва, трябва да са минимални. Това помага за бързото изпаряване на водата, преди да започне да прониква в дълбочина.
  • Трябва да се използва мека кърпа или моп. Най-добре е миенето да стане с микрофибърна кърпа. Микрофибърната тъкан бързо събира излишното количество вода. След всяко забърсване кърпата трябва да се изцежда добре. Използването на парцали е грешка, те не могат да оберат водата и след тях остават следи от миенето.
  • По време на миенето прозорците трябва да са отворени. Това помага за изпаряването на водата.
  • Силно замърсеният ламинат трябва да се измие два пъти, с измиване на пода на части. След като се измие дадена част, кърпата се изплаква добре. Първия път измиването се извършва с препарат, а втория – само с вода.
  • Ако подът е само леко замърсен, е достатъчно да се измие веднъж с гореща вода. Тя се изпарява по-бързо и затова е по-подходяща. Температурата на водата трябва да е 70-80 градуса. За да не се изгорите, използвайте моп с възможност за изцеждане.
  • При миенето последователността трябва да е такава, че за да се достигне до участък, който не е измит, не трябва да се минава по вече измит участък.
  • По време на миенето кърпата или мопът трябва да се движат по дължината на плоскостите. Така се намалява възможността за попадане на вода в местата на съединяване.

Забърсване на изсъхналия ламинат

След изсъхване ламинатът трябва да се полира с мека кърпа. Така ще се попият и последните остатъци от влагата.

Как да се избегнат следите от варовита вода

Ако в района ви водата е варовита, след измиване върху ламината ще останат следи. За да се избегне това, във водата трябва да се добави малко оцет.

Използвайте само препарати, предназначени за ламинат

За измиване на ламината трябва да се използва препарат, предназначен за тази цел. Освен това трябва да се спазват точно указанията за дозирането му. Предозирането може да повреди покритието, да се появят петна.

Домашен разтвор за миене на ламинат можете да приготвите по следния начин. Към кофа гореща вода – около 10 литра добавете 200 милилитра бял оцет. Оцетът дезинфекцира, придава на ламината блясък, а освен това след измиване с този разтвор не е необходимо второ измиване само с вода.

Важно е да се използва бял оцет, а не ябълков или винен. Те имат цветови оттенъци и могат да повредят повърхността на ламината.

Колко често трябва да се измива ламинатът

Почистването с вода може да се извършва един или два пъти седмично. Честотата зависи от степента на замърсяване. Сухото почистване с прахосмукачка или мека метличка може да се извършва ежедневно.

Какво е важно за поддържане на светъл и тъмен ламинат

Върху светлия ламинат добре се открояват всякакви тъмни частици и отпадъци, драскотини и дефекти. Много е важно да се извършва често сухо почистване, за да не се стига до механични повреди на повърхността.

Върху тъмния ламинат ясно личат следи от засъхнала вода, особено варовита. Затова се препоръчва допълнително измиване с чиста топла вода и подсушаване с мека кърпа. Измиването с вода с добавен оцет също е начин за избягване на варовити следи.

За поддържането на ламинатни подове помага и периодично професионално почистване, което предлага Casa Limpia.

By | 2022-09-20T08:43:43+03:00 септември 20th, 2022|Categories: Съвети за почистване|Коментарите са изключени за Грижи за поддържане на ламината

About the Author: