Добавете към домашните препарати за почистване и кислородната вода

Начало/Почистване на домове/Добавете към домашните препарати за почистване и кислородната вода

Добавете към домашните препарати за почистване и кислородната вода

Кислородната вода, позната и като водороден пероксид, е не само средство за дезинфекциране на рани. Този продукт, който ще намерите във всяка аптека и няма да ви струва скъпо, може да се превърне в незаменим препарат за основно почистване, който освен това и дезинфекцира.

почистване с домашни препарати

снимка: https://www.houselogic.com

 

Проверявайте за срока на годност на продукта

Трайността на кислородната вода, за запазване в състояние, в което ефективно почиства и дезинфекцира, е шест месеца след отваряне на опаковката. При купуване проверете срока на годност, а след като отворите шишенцето у дома, ще можете да се възползвате от качествата на този продукт до изтичане на шестмесечния срок. Всъщност при интензивно използване за целите, които ще посочим по-долу, няма опасност да не можете да използвате една опаковка за шест месеца.

почистване с кислородна вода

Дезинфекциращото свойство на кислородната вода

Кислородната вода, която можете да купите в аптеките, е 3% разтвор на водороден пероксид. Ако имате в домашната аптечка шишенце с кислородна вода, веднага можете да се заемете с дезинфекция на седалката на тоалетната, на ножчета за бръснене, четки за зъби. Тази течност няма да ги повреди, но ще ги дезинфекцира добре.

Много други предмети, които използвате ежедневно, могат също да се дезинфекцират с кислородна вода. Бравите на вратите и дистанционните на уредите си струва да се поддържат чисти посредством дезинфекциране.

А след почистване на уреди или предмети с кърпа можете да добавите кислородна вода към водата за изплакването им.

Почистете още по-добре чиниите и другите съдове

Не само препаратът за миене на съдове помага да блеснат от чистота. Ако са замърсени домакинските уреди и съдовете, използвайте и почистващата сила на кислородната вода, като си приготвите специален разтвор. Достатъчно е да разтворите няколко супени лъжици от нея на литър вода. Накиснете в разтвора замърсените съдове. Изчакайте около четвърт до половин час, а след това изплакнете.

Почистете и дезинфекцирайте хладилника и фризера

Хладилникът се замърсява от ежедневното използване, а периодично се налага да се почиства и фризерът. За забърсване на повърхностите използвайте кърпа, намокрена с кислородна вода. Така лесно ще отстраните замърсяванията и същевременно ще дезинфекцирате.

кислородна вода за дезинфекция

снимка: https://www.thehealthy.com

 

Почистете и дезинфекцирайте и пералнята 

Можете да използвате почистващите и дезинфекциращи свойство на кислородната вода и за пералнята. За целта изсипете в барабана две чаши кислородна вода и пуснете на програма с гореща вода. Достатъчно е да почиствате пералнята по този начин веднъж на един-два месеца.

Справете се с мухъла в банята

Мухълът се образува лесно в банята, благодарение на високата степен на влага. Изсипете кислородна вода в бутилка със спрей и напръскайте мухлясалите участъци. Изчакайте малко и забършете. След това изплакнете.

Особено проблемни и трудни за почистване са фугите. За тях използвайте стара четка за зъби, натопена в кислородна вода. Изтъркайте интензивно, за да махнете мухъла.

кислородна вода срещу мухъл

снимка: https://www.tasteofhome.com

Добавете водородния пероксид към домашния арсенал от почистващи продукти

За еко почистване е достатъчно да имате на разположение не цяла полица с препарати, а няколко основни продукти. Сред тях кислородната вода е важна, с възможността не само да почиства, но и да дезинфекцира. Заедно със содата, оцета и горещата вода тя помага за поддържане на хигиена при почистване на домове.

Не смесвайте кислородната вода с други продукти

Трябва да внимавате да не смесвате кислородна вода с други продукти. Например при смесване с оцет или белина се образуват токсични газове. Можете да разреждате с вода, това няма да създава рискове за здравето.

By | 2019-09-24T18:49:29+00:00 септември 24th, 2019|Categories: Почистване на домове|Коментарите са изключени за Добавете към домашните препарати за почистване и кислородната вода

About the Author: