Зелен или черен чай – почистване на дома без алергени

Зелен или черен чай – почистване на дома без алергени

Тази статия е за хора, които не са привърженици на химическите препарати за почистване и биха искали да ги заменят с екологични природни средства, които няма да причиняват алергии.

Ако в шкафа ви стои забравен зелен или черен  чай, който отдавна не сте ползвали, не бързайте да го изхвърлите, защото той може да се превърне незаменим помощник в почистването на дома ви.

Може би не знаете, но листата от зелен или черен чай могат да се използват така, че да направят вашите прозорци чисти и с блясък, могат да изчистят дървения под и едновременно с това да премахнат лошата миризма от хладилника. Ако към тях прибавите и някое любимо етерично масло, ще получите идеалният ароматизатор за килими и настилки, а дори и за дрехите и завивките в гардероба.

естествен начин за почистване на дома

Почистване на дървени подове

За да приготвите разтвор за почистване, трябва да направите силен чай (на 1 литър вода 2 супени лъжици екстракт или 4 пакетчета чай) като варите билката поне 5 минути и след това оставите да се накисне 15 минути. Изчакайте да се охлади и изсипете чая в кофа. Използвайте кърпа или моп, които след като ги потопите ги изцедете и забършете пода. дървеният под става чист и лъскав.

 

Почистване на дървени мебели

За почистване на мебели отново пригответе силен чай, като в случая количеството може да бъде по-малко. Изчакайте да изстине и след това намокрете кърпата, с която ще почиствате. Изцедете я преди да бършете с нея. Имайте в предвид, че черният чай е по-добър за почистване на тъмно дърво.

 

Почистване на прозорци, огледала и други стъкла

Сварете 1 литър силен чай по описани горе начин и го оставете да се охлади на стайна температура. Сложете отварата в спрей и почиствайте с него стъклените повърхности или огледалата. Използвайте и кърпа или вестник за забърсване след като напръскате.

 

Зелен или черен чай като абсорбатор на лоши миризми

Чаените листа притежават силни абсорбиращи свойства и това ги прави идеални за поглъщане на лошите миризми.

Ако искате да отстраните лоша миризма от вашия хладилник, просто оставете сухи листа от черен или зелен чай в непокрит съд на съответното място. Периодично трябва да подменяте листата.

Същото може да направите в шкафа за бельо, в шкафа за обувки или някой килер.

Подовите настилки – килими или мокети може да дезодорирате и почистите просто като поръсите сухи листенца чай върху тях и ги оставите там да действат за около 1 час. След това оберете листата с прахосмукачка. Резултатът ще ви изуми, защото не само ще видите почистен килима си, но ще бъдат премахнати и всички миризми от домашни любимци и мръсотия.

 

Ароматизиране на дома

За да ароматизирате дома си с естествени аромати, може да приготвите собствено потпури като използвате за основа листа от зелен чай.

Подходящите природни аромати, които може да добавите към листенцата чай са: пръчици канела, карамфил, сушени портокалови и лимонени кори, сушени кори от лайм или грейпфрут, розмарин, лавандула, индийско орехче и всички останали ароматни листа, за които се сетите.

За да придадете цвят и очарование на вашето потпури, може да добавите изсушен цвят от лавандула, мащерка, розови листенца или жасмин. Не се страхувайте да бъдете креативни и да развихрите въображението! Експериментирайте и създайте собствената си уникална смес от етерични растения, добавени към чаените листа.

Накрая поставете приготвеното потпури в подходящи декоративни съдове и ги поставете из целия си дом. Ако пъхнете ароматната смес в тюлени подаръчни торбички, така ще имате готов билков араматизатор и абсорбатор за неприятни миризми, който може да поставите дори в гардероб или шкаф, а защо не и под възглавницата си, когато спите.

Тези естествени начини за почистване със зелен или черен чай не само ще направят дома ви чист и блестящ, но ще ви предпазят от вредните алергени, които се съдържат в химическите препарати за почистване.

Обърнете внимание на следното: Поради причината, че чаят притежава силно абсорбиращи качества е важно да се съхранява правилно в затворени херметически съдове, за да не поглъща и той от своя страна различни миризми. Най-добре е да го държите също така далеч от силно ароматизирани храни, кафе и подправки.

By | 2023-02-22T09:32:54+02:00 февруари 22nd, 2023|Categories: Съвети за почистване|Коментарите са изключени за Зелен или черен чай – почистване на дома без алергени

About the Author: