Как да измиете прозорците така, че да са искрящо чисти

Как да измиете прозорците така, че да са искрящо чисти

При почистване на дома една от основните задачи е измиването на прозорците и забърсването на рамките, за да се отстранят напълно замърсяванията в дома. Освен модерните средства, с които се пръскат стъклата, има различни видове кърпи, сред които и специално предназначени за отстраняването на праха и другите мръсни следи по прозоречните повърхности. Всяка домакиня има своя начин за грижи за чистотата на прозорците, а поне два пъти годишно разумните семейства наемат професионална фирма за основно почистване на дома.

Между почистванията от професионалисти е неизбежно периодичното измиване и забърсване на стъклата на вашите прозорци. Ако напоявате гъбата или кърпата за забърсване с прекалено много вода, след като изсъхнат стъклените повърхности, остават следи от капките. А ако на прозоречните первази имате саксии с растения, при забързано поливане остават следи от водата, пръсната настрани. Трябва да миете стъклата така, че да не остават такива следи. А с достатъчно често почистване се отстраняват  натрупаният прах и следите от излишна вода, така че да не се стига до степен на замърсеност, която причинява дискомфорт и е неприятна гледка.

 

Как да измиете прозорците

 

Колко често и кога трябва да се мият прозорците

Препоръчваме ви да почиствате прозорците няколко пъти годишно. Подходящо е измиването им след края на зимата и през есента. Можете да ги почиствате и по-често, ако живеете на първия етаж, където замърсяването е по-интензивно, или в район със силно замърсен въздух.

Професионалистите по почистващи услуги знаят и кога е най-подходящото време за грижи за чистотата на прозорците. За предпочитане е да е ден без вятър и не грее силно слънце.

Ако има силен вятър или слънцето пече силно, стъклата изсъхват много бързо и лесно личат следите от вода по тях.

 

Подготовка и чистене на прозорците

  • Първо трябва да приготвите препарата за миене, гъбите и кърпите. За леко замърсени повърхности можете да използвате само вода, към която сте добавили супена лъжица оцет.
  • Махнете щорите. Те също трябва да се почистят. Ако са силно замърсени, поръчайте професионално почистване на щори.
  • Отстранете замърсяванията от рамките. Те трябва да се почистят преди да започнете да миете стъклата.
  • Почистете стъклото на всеки прозорец от двете страни. За външната страна, която се замърсява повече, може да се наложи да смените повече кърпи. Ако кърпата, с която попивате разтвора след нанасянето му, се замърси доста преди да сте забърсали цялото стъкло, продължете с друга кърпа.
  • Подсушете излишната влага с мека кърпа.

 

Подгответе си няколко гъби и кърпи

За да отстраните всички замърсявания, трябва да използвате няколко гъби и кърпи. С една се нанася разтворът за измиване, с друга трябва да се измие повърхността, а с трета да се подсушат стъклата. Гъбите са удобни за нанасяне на миещ разтвор и за отмиването, а кърпите са универсални. Много подходящи са  микрофибърните кърпи.

Ако по стъклата и рамките има по-дебел слой от замърсяване в даде участък, трябва да имате под ръка шпатула за изстъргване. Подходящи са шпатулите за керамични повърхности.

 

Почистването трябва да се извършва от горе надолу

Започнете от горната част на прозореца, нанасяйки разтвора надолу. Забърсването за отстраняването на замърсяванията, както и подсушаването, също се извършват от горе надолу.

Междинните почиствания ще поддържат вашите прозорци чисти. А за пълно отстраняване на  праха и замърсяванията по прозорците и щорите ви ще се погрижи нашата фирма за почистване на домове – Casa Limpia.

By | 2022-11-21T08:30:09+02:00 ноември 21st, 2022|Categories: Препоръки за почистване|Коментарите са изключени за Как да измиете прозорците така, че да са искрящо чисти

About the Author: