Как да организирате почистването на хладилника

Как да организирате почистването на хладилника

Поне веднъж месечно при почистване на кухнята, обикновено се налага почистване на хладилника. Ако имате време, добре е да го правите и по-често. Забравени малки количества продукти бързо мухлясват и оставят петна. Капки от разсипани течности засъхват и малко по малко хладилникът се замърсява.

почистваща фирма за хладилник

 

Почиствайте хладилника поне ежеседмично набързо, а всеки месец – основно

 

Определете за това даден ден, например всяка първа събота на месеца. Ето стъпките за организирано основно почистване:

  • Изключете хладилника от копчето вътре в него и издърпайте щепсела от контакта.
  • Изчакайте да се размрази камерата, за да я почистите. Не бързайте да дърпате замръзнали за стените опаковки.
  • Можете да почистите основната част веднага. Започнете с изваждането на всички продукти. После почистете и ги поставете отново.
  • Извадете от камерата опаковките с продукти, ако не са залепнали за стените. За изваждане на залепналите опаковки изчакайте, докато се поразмрази и можете да ги извадите без усилие.
  • Извадете водата от размразяването – попийте с гъба или кърпа.
  • Подсушете камерата и поставете в нея продуктите, които са за съхранение в нея.

почистване на хладилник

С какъв разтвор да почистите хладилната част и камерата

Можете да почистите с гъба или кърпа, навлажнени само с вода. Още по-удобно е да се използва бутилка с пулверизатор.

За дезинфекция смесете вода и оцет в или вода и спирт в равни части. След нанасяне на разтвора е добре да изчакате поне 15-20 минути, за да подейства.

След навлажняване и забърсване почистете със суха кърпа.

фирма за почистване на хладилник

Какви препарати и материали не трябва да използвате за почистването

За да не повредите  хладилника, не използвайте за почистване препарати, които имат висока киселинност. Те могат да разядат повърхността.

Гъбата или кърпата, с които почиствате, не трябва да са с абразивна повърхност.

Как да отстраните неприятните миризми

Ако сте забравили бързо развалящи се продукти в хладилника, неприятната миризма трябва да се отстрани. Ето как можете да направите това.

  • Най-лесно е с разтвор от сода бикарбонат и вода. За един литър са достатъчни 2-3 супени лъжици сода. Изсипете разтвора в купа и я оставете в хладилника например от вечерта до сутринта, за да абсорбира миризмите.
  • Карамфилът и канелата също се справят с неприятните миризми. Поставете в купичка или чашка десетина семена карамфил или супена лъжица канела и оставете за по-дълго време, за да абсорбират миризмите.

Почистването на гърба на външната част на хладилника

На гърба на външната част се намират кондензаторните намотки, по които се събира прах. Отстранете праха с четка или с праосмукачка.

Почистването на предната част и страните на хладилника отвън

Външната повърхност също се замърсява от пръски и частици от ядене, напитки и други продукти. Добре е веднага да отстранявате такива замърсявания, а при основното почистване да забършете и външната част отпред и отстрани.

Избягвайте замърсяването на хладилника, като прибирате продуктите в опаковки и кутии

Ако всеки продукт е поставен в кутия, в найлонов плик или в опаковка, хладилникът няма да се замърсява. Така ще улесните и основното почистване и няма да се създават условия за проникване на миризма от един продукт в друг. Неприятно е, ако сте оставили чиния с риба и чиния с парчета кейк, защото кейкът ще попие от миризмата на рибата. С отделното опаковане ще избегнете такива проблеми.

Не забравяйте, че може да спестите време и усилия само с едно обаждане на  Casa Limpia  – вашия верен помощник в домашното почистване!

 

 

By | 2020-08-17T12:13:47+03:00 август 17th, 2020|Categories: Съвети за почистване|Коментарите са изключени за Как да организирате почистването на хладилника

About the Author: