Как да отстраним неприятните миризми у дома

Как да отстраним неприятните миризми у дома

Уютният дом е дом, който е чист и мирише приятно. Никакви ароматизатори не могат да отстранят миризмата, носеща се от замърсени места, дрехи и предмети. Недобрата хигиена на домашните любимци също допринася за миризми, които дразнят. Нека съставим план за еднократно почистване например веднъж или два пъти седмично, за да можем да отстраним неприятните миризми от замърсяване, неизхвърлен боклук и други източници.

отстраняване на миризми

Снимка: http://truaire.com

Почистете с прахосмукачка килима и меката мебел

Натрупаният прах може да замърси доста въздуха и в резултат от това миризмата в стаите да не е приятна. Минете с прахосмукачка, почиствайки добре килимите и със специалната приставка почистете и меките мебели – те също са благоприятни повърхности за натрупване на прах. От време на време може да използвате фирма за пране на мека мебел.

почистване с прахосмукачка

Изхвърлете боклука от кофата в кухнята, кошчето в банята

Независимо колко коша за боклук имате, подгответе боклука от тях за изхвърляне всяка сутрин, преди да отидете на работа, или всяка вечер. Разделно събираните пластмаса, стъкло и хартия не миришат, но хранителните отпадъци се развалят бързо. Изхвърляйте ги дори два пъти дневно през лятото, когато високите температури спомагат за много бързо разваляне и вмирисване.

Периодично или всеки път, когато някой от кошовете се замърси, трябва да се почисти. Измийте го и го подсушете. Кофата за боклук в кухнята се нуждае най-много от често измиване.

как да почистим дома

снимка: https://companionmaids.com

След носене оставяйте дрехите за пране в коша или в пералнята

Не оставяйте дрехите, носени през деня и нуждаещи се от пране, захвърлени върху столове или легла. Те са попили праха и потта при носенето и също са източници на нежелани миризми. А ако влажни или мокри дрехи престоят повече време, върху тях може да се развие и плесен.

Поставяйте носените и нуждаещи се от пране дрехи или в коша за пране в пералното помещение, или в самата пералня, ако ще перете същата вечер.

почистване на жилище

Снимка: https://www.mamaslaundrytalk.com

Сменяйте често чаршафите

Замърсяването на чаршафите води до същите миризми, както при носените дрехи. Сменяйте ги поне веднъж седмично, а през лятото и по-често – тогава можете да ги смените и след една нощ използване.

почистване на дома

Снимка: https://guce.oath.com

 

Мивките трябва да се почистват след всяко използване

Мивките се замърсяват много лесно. Мивката в кухнята е място, където се мият чинии и чаши, плодове, зеленчуци. След всяко използване на мивката изплаквайте, а може и да забършете с кухненска хартия или микрофибърна кърпа.

Мивката в банята се замърсява не по-малко, от сапун, паста за зъби и други хигиенни средства. Измивайте я толкова често, колкото можете.

Грижете се и за чистотата на сифоните на мивките. Не изхвърляйте отпадъци в тях, за да не се задържат и да започнат да гният, при което ще започне да се носи неприятна миризма. Ако изхвърлите отпадъци, които се разлагат бавно, като хартийки, хигиенни материали и други, те ще се задържат в канала и ще започне да мирише, а може да се стигне и до запушване.

почистване на мивка

Чистотата на тоалетната чиния

Не е достатъчно да пускате водата след всяко използване на тоалетната. От време на време, поне веднъж седмично, изсипвайте белина гел по стените на чинията и оставяйте да действа поне час, а след това изплакнете добре. Използвайте и други препарати за почистване на тоалетната чиния, включително домашни продукти, като например оцет и сода.

почистване на тоалетна чиния

Снимка: https://www.stayathomemum.com.au

В дома няма да има неприятни миризми при спазване на горния план

Отстраняването на праха, редовното изхвърляне на боклука, редовното пране на дрехите и спалното бельо, както и грижите за почистване на мивките и тоалетната чиния ще ви осигурят миризма на чистота в дома. Не забравяйте и грижите за хигиената на домашните любимци – почистване на тоалетната на котката, постелката на кучето, клетката на папагала. С отделяне на малко време за тези дейности всеки ден няма да ви безпокоят неприятни миризми.

By | 2019-02-11T13:12:03+02:00 февруари 11th, 2019|Categories: Препоръки за почистване|Коментарите са изключени за Как да отстраним неприятните миризми у дома

About the Author: