Как да поддържаме най-трудните за почистване места в дома

Начало/Съвети за почистване/Как да поддържаме най-трудните за почистване места в дома

Как да поддържаме най-трудните за почистване места в дома

За почистване на домове е необходимо отделяне на доста време поне веднъж в годината. Така нареченото основно почистване помага не само да се отстрани в дълбочина натрупаният прах, но и да се изхвърлят излишни, счупени, ненужни неща.

хитринки за почистване на дома

Междувременно ви съветваме веднъж седмично да отделяте половин-един час за почистване на най-използваните стаи, като не е необходимо да почистите целия дом за един ден. Така ще бъде и по-лесно. Например първия ден започнете с почистването на коридора и банята. Втория ден отделете време за кухнята, където освен пода, шкафовете и мивката трябва непременно да се почисти и фурната.

Домашни продукти вместо химикали

Ето някои съвети как да почистите лесно и ефикасно, използвайки продукти, които има във всеки дом. Не е необходимо да се отправите към супермаркета за куп препарати. Разчитайте на еко почистване – много продукти могат да ви помогнат да отстраните замърсяванията.

Банята и коридорът

 • В коридора основната повърхност, която се замърсява, е подът. Изчистете с прахосмукачка, а след това измийте, ако е с покритие от гранитогрес или мозайка.
 • Банята е следващата ви задача за първия ден. Тук освен пода, от който трябва да почистите космите и парченцата хартия, сапун и т.н., за да не попаднат в канала, трябва да почистите ваната или душ кабината и фугите на плочките.
 • За ваната ви препоръчваме белина. Тя ще отстрани досадните замърсявания по ръбовете. Намокрете с белина памук и го полепете по ръбовете. Можете да направите това вечерта, тъй като е добре памукът да престои една нощ. Сутринта ще видите, че замърсяванията са изчезнали.
 • За почистване на цялата вана напълнете с вода и изсипете едно-две шишенца кислородна вода. И при това почистване е добре да оставите сместа да действа цяла нощ, а на сутринта да измиете добре.
 • Стените на душ кабината се покриват със следи от капки и сапун. Почистете ги с твърда четка и препарат за стъкло.
 • Крановете са обект на замърсяване, най-вече от пръски вода. За да блеснат, не е необходимо много. Почистете с памук, напоен в малко бебешко олио, а след това избършете със салфетка. Друг начин за почистване на крановете е да ги покриете с парчета кухненска хартия, намокрена в оцет. Трябва да изчакате оцетът да подейства 30-40 минути, преди да махнете хартията.

почистване на вана

Кухнята

 • В кухнята започнете от шкафовете, после почистете плота, а накрая пода.
 • За почистване на дървени шкафчета използвайте бебешко олио, а за шкафчета от изкуствен материал – навлажнена гъба.
 • Почистването на кухненския плот зависи от материала. Ако покритието позволява почистване с влажна кърпа, е най-лесно. За гранитен плот можете да си приготвите разтвор от 2 чаши вода, четвърт чаша спирт и няколко капки течен сапун.
 • Влажната повърхност на фаянсовата мивка се посипва със сода, след това отстранете содата и избършете с гъба, намокрена в малко кислородна вода. Ако мивката е от алпака, първо я подсушете, след това поръсете с брашно и го отстранете със суха кърпа или салфетка.
 • За фурната използвайте домашна паста от 1 кафена чашка сода, супена лъжица сапун и вода до получаване на рядко, тип палачинково, „тесто“. Намажете с пастата всички замърсени места и включете да се загрява за 15 минути. След това отстранете пастата и избършете със суха кърпа. С тази смес можете да почистите и следи от загоряло върху печката.

почистване на печка

Поддържането на чистотата е по-лесно с разделяне на задачите по дни. А периодично професионално почистване ще направи дома ви напълно чист и приветлив, с уютна и здравословна среда.

 

By | 2018-12-20T14:27:30+00:00 декември 20th, 2018|Categories: Съвети за почистване|Коментарите са изключени за Как да поддържаме най-трудните за почистване места в дома

About the Author: