Как да постигнете искряща от чистота баня

Как да постигнете искряща от чистота баня

Банята се замърсява ежедневно, на едно от първите места като източници на петна са капките вода, особено ако живеете в район с варовита вода. За постигане на ежедневна чистота трябва след всяко къпане или миене да подсушавате пода и стените, мивката и другите части, изложени на водната струя и пръски.

почистване на душ батерия

Снимка: https://cleaning.lovetoknow.com

Ежедневно почистване отгоре надолу

Почистването на това помещение трябва да бъде ежедневна задача. Правилото при почистването е да започнете отгоре и да продължите надолу, като завършите с подово почистване. Ако не можете да изпълните задачата за един ден, продължете на следващия. Освен замърсяванията от къпане, сресване и други дейности това, което пречи за постигане на идеално състояние, са излишните неща. Не оставяйте празни опаковки, отлагайки изхвърлянето им. Изхвърляйте веднага всичко излишно.

Таванът и стените

Започнете с тавана. Отстранете мухъла, почистете стените. Плочките на стените се почистват лесно с моп. Разтворете във вода оцет, който да е в същото количество, както водата. Това е отличен препарат за почистване на плочки.

За сериозните замърсяванията по фаянса можете да използвате и паста за зъби.

Не забравяйте да почистите плафоните на лампите. Върху тях постепенно се натрупва прах и също се нуждаят от почистване.

почистване на плочки

Батерията и душът

Почистването на батерията на мивката и на душа е лесно с лимон или оцет. Можете да използвате и препарат от магазина. Ако по слушалката на душа се е натрупал варовик, напълнете найлонова торбичка с оцет и потопете слушалката в торбичката. Завържете и оставете час-два.

почистване на санитария

Снимка: https://www.ahs.com

Мивката, ваната, душ кабината

Почистете ги, като обръщате внимание на ръбовете, не оставяйте дори малки количества замърсявания по тях. За упорити замърсявания под ръба на ваната е добре да напоите кърпи в белина и да ги оставите да действат на това място до следващия ден сутринта.

Не забравяйте да изперете завесите на ваната.

Душ кабината заслужава специално внимание. Отстранете всякакви остатъци от сапун, шампоан, косми.

съвети за почистване на баня

Снимка: https://www.thespruce.com

Тоалетната чиния

Почистете навсякъде, включително под ръбовете. Ако около съединяването на капака с чинията се е натрупало замърсяване, развийте пластмасовите винтове, махнете капака, почистете и подсушете. След това завинтете отново капака.

За замърсявания по стените на тоалетната чиния е подходящ и белина гел. Изсипете малки количества гел върху най-горната част и оставете за една нощ. Гелът бавно ще се стича, ще почисти и дезинфекцира.

почистване на тоалетна

Снимка: http://crystalcs.com.au/

Почистете шкафчетата, отвън и отвътре

Ако вътре в шкафчетата в банята има неща, които вече не ползвате, както и празни опаковки, сега е времето да ги изхвърлите. Почистете внимателно и дръжките на шкафчетата.

Почистване на огледалото

Чистото огледало е много важно за цялостната чистота на банята. Можете лесно да го почистите, като го изтъркате с вестник.

Изхвърлете отпадъците от кошчето и го почистете

Кошчето за отпадъци трябва да се почисти, след като изхвърлите самите отпадъци. Върху капака му често попадат пръски, които оставят следи. За да не се замърсява по този начин, натъркайте с крем или с боров вазелин. Можете да използвате този начин и за капака на тоалетната чиния.

Почистване на сифоните и пода

Почистете сифоните на душ кабината и на ваната и основния сифон на пода. Подсушете самия под, а ако е изминало малко повече време след последното му почистване, преди това почистете наслоените замърсявания.

И ето, вашата баня е вече напълно почистена и приветлива.

чиста баня

By | 2019-03-14T14:19:43+02:00 март 14th, 2019|Categories: Почистване на баня|Коментарите са изключени за Как да постигнете искряща от чистота баня

About the Author: