Как да почистваме алуминиевa дограма

Как да почистваме алуминиевa дограма

Почистването на съвременна дограма е част от цялостната грижа за чистотата на дома. Алуминиевата дограма е предпочитана поради предимствата й: тя е дълготрайна, здрава и пожароустойчива. За да запази добрия си вид, трябва да се почиства правилно. Тук ще разгледаме основните правила при поддържането и почистването й.

 

Как да почистваме алуминиевa дограма

 

Предотвратяване на образуването на мухъл

Алуминиевата дограма е склонна да образува конденз. Затова е важно стаите с такава дограма да се проветряват редовно, за да не се образува мухъл. Ако забележите конденз между стъклата, това означава, че стъклопакетът се е разхерметизирал и трябва да се смени.

Как да поддържате външните гумени уплътнения на алуминиевата дограма

Важно е да поддържате външните гумени уплътнения на алуминиевите прозорци. Те непрекъснато са изложени на атмосферните условия. Мажете ги с малко масло 2-3 пъти в годината. Подходяща е и смазка на силиконова или на водна основа. Поне веднъж годишно трябва да се грижите за гумените уплътнения по този начин.

Как да поддържате металните части на алуминиевата дограма

За почистването на металните елементи използвайте подходящ препарат. От време на време ги смазвайте, за да може механизмът на дограмата да функционира добре.

 

почистване на стъклопакети

 

Използвайте меки кърпи и неагресивни препарати

За почистване на прозорци с алуминиева дограма използвайте памучна или микрофибърна кърпа.

Купете подходящ неагресивен препарат за почистването. Важно е да изберете подоходящ препарат според цвета на дограмата. Има препарати за бели и за цветни алуминиеви профили. Препарат трябва да се използва не много често, през няколко месеца.

Важно е да не използвате суха кърпа, защото това крие риск от драскотини.

Периодично бързо почистване на алуминиевата дограма

Ако няма да извършите основно почистване на дограмата, а просто искате да отстраните натрупания прах, като междинно почистване, използвайте навлажнена кърпа – само във вода или в разтвор от прах за пране или препарат за съдове.

Ако върху дограмата има упорити петна

Петната върху алуминиева дограма трябва да се отстраняват по възможност веднага. След престояване някои петна се отстраняват трудно. Можете да използвате кърпа в разтвор от домашно средство за почистване, например малко сода бикарбонат. След отстраняване на петното трябва да почистите с навлажнена само с вода кърпа.

Грешки при почистването на алуминиевата дограма, които могат да я повредят

Не използвайте агресивни препарати, съдържащи киселина или ацетон, тъй като те повреждат гланца на алуминиевите профили.

Гъбите с абразивни повърхности също са неподходящи за почистване на такива повърхости, тъй като причиняват драскотини.

Как да отстраните лепенки от алуминиеви профили

Проблемът за отстраняване на лепенките от нова алуминиева дограма е познат на тези, които имат алуминиеви прозорци в дома си. Разтъркването на малко олио, зехтин или крем върху лепенката ще помогне за по-лесното й отстраняване. След като изчакате известно време, изстържете с бръснарско ножче.

Когато почиствате стъклопакети на алуминиева дограма

За да не се повредят профилите, и стъклопакетите трябва да се почистват с неагресивни препарати. Не използвайте вестник за почистване на стъклата. Препаратите за стъкло са подходящи за почистване, а бърсането трябва да е с мека кърпа, за да не надраскате случайно профилите.

Правилното почистване на алуминиевата дограма запазва не само вида й, но и качествата й и изолационните й свойства. Всички части – не само профилите и стъклопакетите, но и металните механизми и гумените уплътнения, трябва да се почистват и поддържат редовно.

By | 2021-07-14T14:09:53+03:00 юли 14th, 2021|Categories: Съвети за почистване|Коментарите са изключени за Как да почистваме алуминиевa дограма

About the Author: