Как да почистваме бяла техника

Как да почистваме бяла техника

Периодичното основно почистване на бялата техника в кухнята а е важна част от поддържането на общата чистота. Готварската печка се използва ежедневно. Хладилникът и фризерът също са ежедневна необходимост за всеки дом. Те се замърсяват и отвън, и отвътре. Ето основни съвети за поддържането им.

 

Как да почистваме бяла техника

 

Почистване от праха

Натрупването на прах е не само неприятно, то може да предизвика и технически проблем. Прахът пречи на правилния топлообмен и може да се стигне до прегряване. Почиствайте ежемесечно задната част на хладилника и фризера – с приспособление с пух за отстраняване на праха или с прахосмукачка, на която използвате специалната приставка за деликатно почистване на трудно достъпни места.

 

Причини за пожълтяване на пластмасата на уредите

С течение на времето пластмасовият корпус на хладилника и фризера започва да пожълтява. За това допринася пушенето в стаята, неправилното чистене с абразивни препарати и четки, смените на температурата в кухнята. Ако уредите са изложени на пряка слънчева светлина, тя също предизвиква пожълтяване. Разбира се, и самите добавки в пластмасата допринасят за този процес.

Избягването на тези неблагоприятни фактори ще запази по-дълго първоначалния цвят на белите уреди.

 

Почистване на пластмасовия корпус

За почистване на корпуса можете да използвате продукт, които имате в домакинството – сода. Добавете към 2 с.л. сода вода до получаването на паста. Нанесете върху пластмасовата повърхност и оставете да подейства няколко часа. В никакъв случай не търкайте, тъй като содата не се разтваря и може да повреди повърхността на корпуса.

След това отстранете с добре навлажнена кърпа.

Още по-щадящ домашен препарат се получава при смесване на настърган домашен сапун с чаша топла вода. След разбъркване до разтваряне на сапуна сместа се нанася върху пластмасовата повърхност. Отмива се с добре навлажнена кърпа и след това се изтрива със суха кърпа.

 

Почистване на готварската печка

Готварските печки имат корпус от неръждаема стомана, но в горната част може да има и стъклокерамика. Всеки материал трябва да се почиства с подходящи препарати и материали.

  • За емайлирани повърхности

На емайлираните повърхности често остават мазни петна, петна от изгоряло, а с течение на времето се появява и ръжда. След всяко използване на котлона отстранявайте замърсяванията, за да не се натрупат – тогава отстраняването им е по-трудно. Ако все пак са останали замърсявания след готвенията и не сте имали време да ги отстраните, първо намокрете, за да омекнат, а след това отстранете внимателно с гъба с грапава повърхност.

  • За стъклокерамични повърхности

За стъклокерамиката а е важно да се използва само мека гъба и салфетки, както и течни препарати, в никакъв случай твърди. Неподходящи са металните четки. Потърсете в магазина специална шпатула за стъклокерамика. След почистването изтрийте с влажна кърпа.

Тъй като този материал се поврежда при резки температурни промени, стъклокерамичната повърхност трябва да е със стайна температура или да се затопли леко, за да се почисти.

Много важно е да знаете, че ако върху тази повърхност попадне загоряла захар, тя трябва да се отстрани веднага. Ако е отминало време и повърхността е изстинала, загрейте я леко, за да можете да отстраните налепа.

  • За стъклената врата на фурната

Почистването на стъклото може да се извърши с препарат от магазина или с навлажнена сода бикарбонат. След това изтрийте с мека кърпа и на края можете да полирате с микрофибърна кърпа.

  • За вътрешността на фурната

За да се размекнат налепите, поставете във фурната тава с около половин литър вода. Пуснете фурната на 50 градуса. Така водата няма да се изпари бързо и горещата пара ще размекне натрупванията. След това забършете с гъба или кърпа.

Поддържайте печката, като почиствате по възможност веднага след замърсяване с капки от ядене. За хладилника е необходимо ежеседмично чистене, а фризерът трябва да се размразява два пъти годишно за почистване на вътрешността му. Чистите уреди осигуряват комфорт в кухнята и ще ви служат дълго. При натрупване на замърсявания си спестете време и усилия – обадете се на нашата фирма за почистване в София – Casa Limpia.

By | 2021-08-05T18:51:02+03:00 август 5th, 2021|Categories: Съвети за почистване|Коментарите са изключени за Как да почистваме бяла техника

About the Author: