Как да почистваме мебели от дърво и килими – нещо, което не трябва да се прави толкова често

Как да почистваме мебели от дърво и килими – нещо, което не трябва да се прави толкова често

Две са нещата в дома, които не трябва да се чистят често, но трябва да се знае как да се почистват правилно.

Ежедневното почистване на прах, отпадъци, подово почистване са задължителни. Ежедневно трябва да се грижите за чистотата на кухнята, банята и тоалетната, а поне веднъж годишно да  поръчвате основно почистване от професионална фирма.

Но има елементи у дома, които не се нуждаят от прекалено често почистване, или поне не от често почистване с препарати. Такива са дървените мебели и килимите. Тук ще се спрем на причините, поради които не препоръчваме те да се подлагат на често основно отстраняване на замърсяванията. Важно е да отбележите и как с домашни средства можете да почистите дървените мебели и килимите, за да избегнете по-агресивното действие на магазинните препарати.

При почистването на мебелите от дърво спазвайте изискванията според спецификата на материала

почистване на мебели от дърво

Дървото е красив материал, затова трябва да се грижите така за дървените мебели, че да запазят красотата си. Препаратите от магазините съдържат восък. От често почистване по дървената повърхност се натрупват масла, които са предпоставка за натрупване на повече прах.

Достатъчно е ежедневно да почиствате дървените мебели с микрофибърна кърпа, за да премахвате натрупания прах. А за да не надраскате повърхността на дървото, използвайте домашни средства, които са по-щадящи от промишлено произведените. Например можете да почистите с основата на орехова ядка, със смес от винен оцет и зехтин, с вазелин. Ако по дървена маса са останали кръгове от вода, отстранете ги с парче коркова тапа. А драскотините можете да заличите с малко вазелин или крем, към които сте добавили нескафе.

Почиствайте петната върху килимите само с вода, спазвайте изискванията за почистване според материала

пране на килими

снимка: https://www.steamatic.com/

По-добре е да поръчате пране на килими при основното почистване. Изпирането с професионални машини щади материала, с използване на меки препарати и извличане на почти цялата влага в края на изпирането. Това не може да се постигне с домашно изпиране на ръка.

За поддържане на чистотата на килимите е достатъчно да се прахосмучат веднъж или два пъти седмично. Ако изсипете или излеете нещо върху килима, бързо попийте или избършете, а след това почистете с влажна кърпа. По възможност избягвайте честата употреба на препарати за почистване.

При пране на килимите е важно каква температура на водата трябва да се спазва. Проверете на етикета на килима какви са и другите изискванията при прането. Едно от тях е дали можете да изперете със силна струя вода. Ако тази възможност не е указана на етикета, внимавайте да не използвате силна струя, тъй като ще повредите килима.

Особено трябва да се внимава при пране на килими от вълна. За предпочитане е да използвате оцет за отстраняване на петна по тях и да избягвате употреба на промишлени препарати.

След изпиране не всички килими могат да се оставят да съхнат на слънце. Някои материали не са устойчиви на ултравиолетовите лъчи. Ако не сте запазили етикета, по-добре изсушете килима на сянка, за да избегнете влошаване на качеството на материала.

Подът може да се навлажни, а килимът да мухляса, ако го постелете след изпиране, преди да е изсъхнал добре. Не правете тази грешка. Влагата от неизсъхналия килим се отразява неблагоприятно на дървен под.

Ежедневното бърсане на праха и ежедневното прахосмучене на килима са достатъчни

Поддържайте чистотата на дървените мебели и на килимите с ежедневно отстраняване на праха и прахосмучене поне веднъж седмично. Планирайте ежегодно еко почистване от професионална фирма.

By | 2019-10-09T14:08:28+03:00 август 22nd, 2019|Categories: Съвети за почистване|Коментарите са изключени за Как да почистваме мебели от дърво и килими – нещо, което не трябва да се прави толкова често

About the Author: