Как да почистваме мухъла от дома

Как да почистваме мухъла от дома

Как да почистя мухъл от стената? Всеки се е сблъсквал с този проблем, ако влажността в стаята е висока. Високата влажност създава благоприятни условия за появата му. Ако мухълът се появи отвътре върху външна стена, причината за това е конденз, особено ако стаята е с PVC дограма. Още една възможна причина за мухлясването е теч.

 

Как да почистваме мухъла от дома

 

Необходими материали и приспособления за почистване на мухъл

Освен препарат, готов или от домашни продукти, трябва да имате бутилка със спрей, ако няма да използвате препарат от магазина в опаковка със спрей. Освен това си пригответе гъбичка с грапава страна, с която ще почиствате повърхността след нанасянето на препарата и изчакването.

Мухълът загрозява и създава рискове за здравето

Почистването на мухъла е необходимо не само защото покритите с мухъл участъци изглеждат непривлекателни. Мухълът може да навреди сериозно на здравето на обитателите на дома. Той може да причини дихателни проблеми, алергии, или да допринесе за появата на акари.

Средства за почистването на мухъл

  • Сода бикарбонат

Содата е по-малко агресивен продукт, затова не се препоръчва за почистване на големи повърхности покрити с мухъл. Освен това се налага да се нанася поне 4-5 пъти, за да почистите замърсяването. За целта пригответе препарат от 4-5 супени лъжици сода и около един литър вода. Използвайте бутилка със спрей за да нанесете върху мухлясалия учасстък. След като оставите да действа поне 4 часа, а ако е необходимо и повече, почистете с влажна гъба.

  • Бял оцет

Този продукт, който както содата е универсален за почистване на различни повърхности, е подходящ и за чистене на мухъл. Изсипете в бутилка със спрей и напръскайте. Оцетът трябва да престои поне 2 часа, а още по-добре е да го оставите да действа 3 часа. След това почистете с влажна гъба или кърпа. Важно е да проветрите добре стаята. Ако повърхността, която е мухлясала, е грапава, може да се наложи да напръскате с оцет поне още веднъж, а понякога и още два пъти, докато изчистите наслояването.

  • Кислородна вода

Предупреждаваме, че кислородната вода може да повреди повърхността, тъй като има избелващ ефект. Купете 3% кислородна вода и изсипете в бутилка със спрей. Напръскайте засегнатия участък  След половин час забършете с влажна гъба. Можете да смесите с оцет в равни части, за да се получи по-агресивен препарат. Ако използвате смес от кислородна вода и оцет, проветрете добре помещението след почистването.

  • Белина

Белината е подходяща за отстраняване на мухъл, ако повърхността е гладка. Не я нанасяйте неразредена. Разредете с вода в съотношение 1:15 и изсипете в бутилка със спрей. След напръскване изчакайте 2-3 часа. Почистете с влажна гъба или кърпа и проветрете добре. Ако у дома имате алергични членове на семейството, по-добре използвайте друго средство.

  • Спрейове от магазина

Спрейовете са удобни за използване. Някои съдържат хлор, а други не. Важно е да спазвате точно инструкциите върху опаковката. Не нанасяйте на повърхности, докато са огрявани от слънцето, както и при дъжд или при силен вятър. След напръскване и изчакване за периода, посочен върху опаковката, почистете с влажна гъба. Проветрете добре стаята.

Препоръчваме ви да потърсите препарат против мухъл със сребърни йони. Тези препарати са по-ефикасни и по-бързо действащи. Сребърните йони се привличат от спорите на мухъла. Когато проникнат в спорите, йоните ги унищожават.

Мерки за избягване на повторна поява на мухъл след почистване

След почистването стаята трябва да се проветрява редовно. За да се намали влажността, поставете в нея абсорбатор за влага.

Ако мухълът се дължи на теч, той трябва да се отстрани.

За да предпазите стените от повторна поява на мухъл, боядисайте с интериорна боя, която съдържа сребърни йони.

Ако нямате време за почистване на големи участъци покрити с мухъл, или не можете да се справите сами, поверете тази задача на нашата фирма за почистване в София – Casa Limpia.

By | 2021-10-06T11:05:20+03:00 февруари 8th, 2021|Categories: Премахване на мухъл по стени|Коментарите са изключени за Как да почистваме мухъла от дома

About the Author: