Как да почистваме различните подови покрития

Как да почистваме различните подови покрития

Подово почистване с вода е особено популярно за отстраняване на праха и замърсявания от разсипани или разлети продукти и материали.

Почистване на подове от гранитогрес

Много домакини добавят към водата сода или сол. Солта помага за премахването на миризми, например от домашни любимци. Но за предпочитане е да не се използва, тъй като е абразивен продукт и може да повреди подовото покритие. Това важи и за содата бикарбонат.

Почистването дори само с вода също не се препоръчва за всички подове, тъй като някои материали се повреждат от влагата.

Препоръчваме ви да потърсите препарат, специално предназначен за вида на подовия материал. Така няма да рискувате да повредите подовете при ежеседмично или основно почистване.

Почистване на паркет и ламинат

Тези две подови покрития са много разпространени в съвременните домове. Специално ще подчертаем, че и двата материала се повреждат при почистване с вода или дори с влажна кърпа. Водата прониква в междините между плочките и те се подуват или се огъват.

Почистване на паркет и ламинат

За почистване на подове от паркет и ламинат използвайте или специален препарат, или много добре изцедена, само леко влажна кърпа. Преди това отстранете чрез прахосмучене всички замърсявания по пода, за да не се надраска от частиците при почистването с препарат.

Почистване на линолеум

Линолеумът е много удобен за кухни и други помещения, които трябва да се чистят често. За този материал можете спокойно да използвате почистване с вода. Ако линолеумът е силно замърсен, добавете някакъв препарат към водата. Но този материал не трябва да се почиства с препарат, съдържащ хлор, и се поврежда, ако добавите към водата сода. Подходящо е да добавите малко течен сапун – около 1 чаена лъжичка на литър вода.

След почистването с потопена във вода и добре изцедена кърпа минете повърхността на пода още веднъж със суха кърпа.

Почистване на под от фаянсови плочки

Този вид подово покритие може да се мие с вода, а за силно замърсени плочки да се добави малко течен сапун.

Фаянсовите плочки се повреждат от абразивни вещества, като сода и сол. Ако добавите тези продукти към водата, плочките може да се надраскат.

Почистване на под от фаянсови плочки

Почистване на подове от гранитогрес

Плочките от гранитогрес могат да се мият с вода, а за силно замърсени плочки можете да добавите обикновени препарати – например течен сапун.

Ако по пода има стари петна, отстраняването на които е трудно, потърсете в магазините препарат за почистване на гранитогрес с основа.

Почистване на мраморен под

Мраморът трябва да се почиства внимателно. Първото почистване е сухо, за да се махне прахът и замърсяванията. Ако е необходимо да се отстранят упорити петна, може да се използва мека четка.

И за този материал важи забраната за използване на абразивни продукти, които могат да повредят повърхността. Други неподходящи средства са препаратите на основа и киселина, които също действат разрушаващо на материала.

След сухото почистване можете да почистите с вода или с разтвор от подходящо средство. За мрамор се използват препарати със синтетичен или естествен восък.

Ако не сте сигурни, че можете да подберете подходящ препарат за вашите подове, поръчайте почистваща услуга от Casa Limpia. Нашите специалисти имат опит с препаратите, а с машинно почистване на твърди подови настилки ще отстраним всички замърсявания до пълна чистота на подовете ви.

By | 2021-01-13T15:53:32+02:00 януари 13th, 2021|Categories: Препоръки за почистване|Коментарите са изключени за Как да почистваме различните подови покрития

About the Author: