Как да почистим замърсена стена

Как да почистим замърсена стена

Освен основно почистване, предимно пролет и есен, всеки дом се нуждае от редовно поддържане на чистотата на повърхностите. Отделя се голямо внимание на почистване на фаянс и санитария, както и на подовете. Искаме да ви напомним, че не трябва да забравяте и стените. Почистването на боядисани стени има своята специфика, която ще разгледаме тук.

 

почистване на замърсени стени

снимка: https://www.eandbcarpetcleaning.com/

 

Почиствайте веднага петна или замърсявания с влажна кърпа

Не е необходимо боядисаните стени да се почистват често. Но при запрашаване или образуване на петно, например от пръски или драскотина с химикал навременното почистване, по възможност веднага след като се е получило, ще ви спести по-продължително почистване на стените в бъдеще.

Почистване на стените с покритие от боя с помощта на прахосмукачка

Домакините се сещат често за прахосмукачене на подовете. Но може би нямат навика да използват прахосмукачка и за боядисаните стени. Прахосмукачките имат приставки с четки, с които лесно и бързо се отстранява натрупаният прах. След това може да се забърше с влажна кърпа или със суха микрофибърна кърпа.

 

почистване на боядисани стени

снимка: https://www.lg.com

 

Как да почистите замърсени стени с покрития от различни бои

При почистването на стените с покритие от боя може да се използват и препарати, ако са силно замърсени. Но изборът на препарати и други домашни средства за почистване трябва да се направи в зависимост от вида на боята.

Най-общо покритията от боя за стени са гланцови или матови. Матовите са по-уязвими за препарати и изборът на почистващо средство трябва да е подходящ. Химикалите не са подходящи, не ви препоръчваме и обезмаслител. Кърпата или гъбата, с която почиствате, трябва да е само леко влажна.

Гланцовите бои са по-издръжливи. Те се препоръчват за стаи, които се замърсяват повече, като кухнята. За гланцови покрития можете да използвате обезмаслител, но по възможност не прекалявайте с препарати.

И за матови, и за гланцови покрития от боя е за предпочитане забърсване с влажна кърпа или гъба без препарат, а когато замърсяванията са сериозни, можете да използвате малко течен сапун или сода, разредени с вода, в които да потопите кърпата или гъбата. Преди забърсването трябва добре да изцедите.

 

почистване на надраскана стена

снимка: https://www.pinterest.com

 

Направете си сами препарат за упорити петна

При еднократно почистване или редовно почистване на стените се забърсват и почистват целите стени. Но ако на някоя стена или стени имате упорити петна, ще трябва да ги навлажните или още по-добре да нанесете почистващо средство, което да действа 10-15 минути, а след това да забършете с влажна и после със суха кърпа.

Тенденцията за еко почистване на дома е израз на стремежа за здравословна среда, без употреба на препарати, съдържащи силни химикали.

Пригответе сами следното средство за почистване на упорити петна. За него ще ви трябват два продукта – препарат за съдове и бял оцет. Пригответе в кофичка или легенче 1 литър топла вода, в която да изсипете една чаена лъжичка препарат за съдове и малко бял оцет (не повече от половин чаена лъжичка). Полученият препарат не е агресивен, но действа достатъчно силно. Нанесете върху петното с влажна гъба или кърпа веднага след смесване на продуктите. След около 15 минути можете да забършете с влажна или суха кърпа.

Почистването на боядисаните стени веднъж месечно и отстраняването на петна по възможност скоро след образуването им ще ви осигурят чистота на тези повърхности.

By | 2020-01-27T17:45:48+02:00 януари 27th, 2020|Categories: Препоръки за почистване|Коментарите са изключени за Как да почистим замърсена стена

About the Author: