Как да почистим основно дома

Как да почистим основно дома

Грижите за дома изискват основно почистване от специализирана фирма поне веднъж годишно. Но и чистенето на всички или повечето повърхности, мебели и предмети, което извършвате при наличие на свободно време, допринася за отстраняването на праха и замърсяванията.

Можете да започнете с най-замърсените места или да почиствате постепенно, стая след стая. Подходът зависи от свободното време и от степента на замърсеност на дома.

 

План за основното чистене на дома

 

Ето какви са съветите на професионалистите за ефективно почистване. Ще ги представим във вид на списък, който лесно ще ви ориентира коя е следващата дейност.

 1. Почистването на таваните

Правилото при чистенето е да се започва от горно ниво и да се стига до долу. Така прахът и частиците от други замърсявания падат върху все още непочистените места.

Затова трябва да започнете от тавана на стаята. Отстранете праха по него с леко влажна кърпа. Трябва да се погрижите и за полилеите. Махнете стъклата и ги измийте. След като изсъхнат, ги поставете обратно. Ако са леко замърсени, може да ги почистите с метличка или четка, чийто край е обвит с кърпа. Кърпата ще поеме праха и след това ще я изперете.

 1. Грижи за стените

Стените могат да се забършат с мека гъба, навлажнена със сапунен разтвор. Трябва да изцедите добре гъбата, преди да започнете забърсването.

Много важно е да забърсвате от долу нагоре. При забърсване в обратната посока, ако гъбата не е добре отцедена, капките ще се стичат надолу и ще оставят следи. После ще трябва да почистите и тях.

 1. Почистете прозорците

За почистване на прозорци изберете ден, в който е облачно и няма силно слънце. Слънцето изсушава бързо измитите стъкла и лесно се получават ивици. Вдигнете щорите или ги махнете, за да ги измиете или почистите с прахосмукачка.

Най-добре е да си приготвите топла вода, в която да разтворите малко сапун. Използвайте намокрена и добре отцедена микрофибърна кърпа. С нея отстранете праха, замърсяванията от дъждовни капки, птици и други.

След това почистете отново с чиста мека кърпа, за да попиете сапунения разтвор.

При всяко забърсване движете кърпата от горе надолу, така че да почиствате на ивици. Това правило трябва да се спазва за външната страна на стъклото. Отвътре забърсвайте също на ивици, но хоризонтално. Така ще видите добре какви следи трябва да забършете от едната и от другата страна на стъклото.

Последното забърсване трябва да е със суха микрофибърна кърпа или гюдерия.

 1. Как да почистите килимите

За да имате напълно чисти килими, поръчайте основните почистващи дейности на Casa Limpia. Ние извършваме машинно пране на килими на място.

С домашни средства можете да отстраните праха и другите замърсяващи частици по следния начин. Първо почистете с прахосмукачка. Там, където са останали следи от крачетата на мебелите, трябва да ги отстраните. Това можете да постигнете, като поставите върху всяка след кубче лед и го оставите да се разтопи, а след изсъхването на местата на следите почистете с прахосмукачка.

 1. Махнете не само праха, но и излишните вещи

Почистете праха от всички повърхности. Там, където има излишни вещи, неползвани от повече от година, трябва да разчистите. Махнете счупени, пукнати, нащърбени вещи, празни кутии и кутийки, събирани просто така.

Почистването е време и за проверка на домашната аптечка. Изхвърлете лекарствата с изтекъл срок на годност.

 1. Забършете контактите и ключовете

Тези малки елементи от обстановката също се замърсяват, а при почистването на целия дом често ги забравяме. Забършете с влажна кърпа, като внимавате да не намокрите. За почистване навътре можете да използвате клечка за уши.

 1. За чисти легла и мека мебел

Ако е замърсена, тапицерията ви се нуждае от професионално пране на мека мебел. За отстраняване на косми и леки замърсявания първо минете повърхностите с ролка за косми, а след това почистете с прахосмукачка. Третирайте петната с препарат или с влажна кърпа.

Махнете матраците от леглата и почистете с прахосмукачка. Почистете и матраците – с кърпа или прахосмукачка, и ги проветрете.

 1. Грижи за растенията, абажурите и настолните лампи

Почистете от праха не само листата на растенията, но и самите саксии. Ако е необходимо, преместете порасналите растения в по-големи саксии.

Отстранете праха от абажурите и настолните лампи с влажна микрофибърна кърпа.

 1. Забърсване на вратите и на первазите на подовете

Тези повърхности често се забравят при почистване на домове. И за тях използвайте микрофибърна кърпа. За отстраня ване на силните замърсявания можете да използвате стара четка за зъби.

 1. Почистване на подовете

Почистването зависи от материала на пода. Подгответе подходящи препарати за паркет, ламинат, мрамор и т.н.

Ламинатът е често срещан като подова настилка. За него подхождат кърпи и мопове с къси влакна. Важно е да се изцеждат добре преди забърсване, тъй като излишната влага вреди на ламината.

 1. Пране на текстилните покривки

Махнете покривките на масите и на леглата и ги изперете. Така ще премахнете и праха и замърсяванията по текстила в дома.

12 Почистване на гардеробите и шкафовете за дрехи

Ако предстои сезонна смяна на дрехите, приберете дрехите от изминалия сезон или ги оставете в прането. Самите гардероби и шкафовете трябва да се забършат не само отвън, но и отвътре.

 1. Почистването в кухнята

Освен почистването на плота и на мивката забършете шкафчетата.

Хладилникът се нуждае от забърсване, премахване на замърсяванията и изхвърляне на храни с изтекъл срок на годност, ако има такива.

Забършете и подредете чекмеджетата.

Обърнете внимание и на фурната, която освен отвън трябва да се почисти и отвътре.

Не забравяйте да отделите пукнати и счупени съдове, както и уреди, които не се използват. Можете да ги изнесете с боклука, Ако уредите работят, предложете ги на съседи и познати, които биха ги ползвали.

 1. Почистване на банята

В банята освен почистване на фаянс и санитария почистете или измийте килимчетата и подложките. Ако са вече износени, изхвърлете ги и купете нови.

Отстранете котления камък и ръждата. Освен мивката и пода забършете и стените. Ако не са силно замърсени, е достатъчно да забършете с влажна кърпа.

 1. За чиста тоалетна

Ако редовно почиствате тоалетната чиния с четката за тоалетна, бързо ще премахнете замърсяванията. Добре е при всяко основно почистване да заменяте старата четка с нова.

Освен самата чиния забършете добре капака.

Спазвайте горния план за почистване и ще организирате бързо дейностите, за да възстановите чистотата навсякъде в дома и да не пропуснете важни места.

Ако нямате време за чести междинни отстранявания на замърсяванията, възложете основното почистване на Casa Limpia. Ние ще се справим с натрупаните замърсявания и ще ви предадем чист дом.

By | 2022-12-05T10:24:37+02:00 декември 5th, 2022|Categories: Съвети за почистване|Коментарите са изключени за Как да почистим основно дома

About the Author: