Как да почистите завесите без да ги сваляте

Как да почистите завесите без да ги сваляте

Поддържането на завесите чисти е важно задължение, тъй като с времето по тях се натрупват прах, косми от домашни любимци и различни миризми, а това от своя страна може да доведе до нездравословна среда в помещението. Прахът е причинител на алергии, които крият риск за здравето както на децата, така и на възрастните.

Тъй като някои материи са склонни към свиване, пералнята не е добра опция за почистване на всички видове завеси. Така че, ако искате вашите пердета да изглеждат като нови, без да се налага да ги сваляте и перете, нашите професионални съвети са за вас.

 

почистване на завеси на място

 

Кога да почистваме завесите

Препоръчва се прането на завесите да бъде поне три пъти годишно, а в интервал между две седмици те да се почистват с прахосмукачка от праха.

Ако в домакинството се пуши, то тогава тъканите на завесите лесно улавят частиците дим, променят цвета си и задържат миризма. В такива случаи, за да не се захабяват завесите, е добре те бъдат изпирани по-често.

Друга важна причина, поради която се налага почистване на завесите на по-кратък интервал, е: живеещи в дома хора с алергии, които са чувствителни на прах.

Почистване на завеси без пране и сваляне от корниза

При избор на метод за почистване на завесите трябва да знаете какъв е състава на тъканта, от която са ушити. Памучните, ленените и полиестерните материи могат да се почистват с прахосмукачка или да бъдат третирани с пара, докато за завесите от коприна, органза и кадифе се препоръчва химическо чистене.

Сухо почистване с прахосмукачка

Независимо от вида на тъканта всички завеси могат да бъдат почистени с прахосмукачка. Това, от което се нуждаете е да имате към прахосмукачката приставка с мека четка. Почиствайте пердетата отгоре надолу като обърнете специално внимание на ръбове, които са най-близо до пода и се замърсяват най-бързо.

Освен прахосмукачка бихте могли да използвате и валяк за мъх, което е особено препоръчително, ако имате домашни любимци. С него можете ежедневно да премахвате всички косми и влакна и да поддържате завесите чисти, без да включвате прахосмукачка.

Мокро третиране на петна  по завесите на място

Ако материалът на вашите завеси позволява мокро почистване с подходящ препарат за пране или сапун, можете на място да изперете отделни замърсявания по тях.

За по-голямо удобство разтворете почистващия препарат в купа с вода, намокрете четка с мек косъм и натъркайте на място петното. Оставете да подейства 1-2 минути, ако има нужда пак търкайте с четката и накрая минете с чиста четка пердето, за да отстраните препарата.

Почистване на пердета с пара на място

Предимствата на почистващите машини с пара са, че могат да премахнат различни замърсявания и петна по завесите, без да се налага те да бъдат сваляни и закачвани обратно. Трябва, разбира се, да сте сигурни какъв е състава на материята, така че да не се повреди завесата от топлината при паровото почистване.

Изберете щадящ режим за работа на парочистачката. След като я включите, изчакайте докато се достигне необходимата температура. Регулирайте дистанцията между пердето и уреда според силата на парата, така че да не става тъканта твърде мокра. При завеси от по-чувствителна материя минавайте само от вътрешната страна. Работете с големи замахващи движения като преминавате бързо и последователно в една посока отгоре надолу по пердето.

Парфюмиране

След като сте почистили вашите завеси е добре да премахнете и остатъците от лоши миризми по тях. Това може да направите като ги напръскате с ароматизант за тъкани или да използвате домашно приготвен препарат от сода за хляб и етерично масло по избор. Поставете тази смес в малък съд и го оставете на перваза на прозореца – така ще се абсорбират всички лоши мирзми.

Съвети за чисти завеси

За да имате по-дълго време чисти завеси, нашите съвети са следните:

  • поддържайте чисти стъклата и дограмата – това е входът на външния уличен прах към дома ви и пердетата са първото нещо, с което се сблъсква тази мръсотия;
  • проветрявайте редовно, за да няма влага в дома и да не се развива мухъл, чиито спори лесно могат да проникнат в завесите.

Чистите завеси са не само гаранция за зравословна среда на живот в дома, а и създават приятна атмосфера на уют и красота. Ако не сте сигурни кой точно метод за почистване да използвате, може вместо да рискувате да се доверите на специалисти с опит в почистването на домове. Casa Limpia предлага различни пакети за почистване, както и възможност за абонаментно почистване, така че да бъдете напълно разтоварени от тази постоянна грижа.

By | 2023-03-28T17:37:15+03:00 март 28th, 2023|Categories: Съвети за почистване|Коментарите са изключени за Как да почистите завесите без да ги сваляте

About the Author: