Как да се отървете от праха за дълго време с домашен спрей за почистване

Как да се отървете от праха за дълго време с домашен спрей за почистване

Както ежедневното забърсване, така и професионалното основно почистване имат за цел да не се натрупва прах по повърхностите в дома. От горните повърхности прахът се сипе по подовете, а и доста от него се внася отвън с влизането на членовете на семейството и гости. Отварянето на прозорците също улеснява запрашаването. А ако в дома ви има и котка или куче, или и двете, те също допринасят за събирането на прах.

Ефикасното справяне с праха е възможно и е наложително да се постигне. Натрупването на тези неприятни мънички частици замърсяване е не само неприятно, но и нездравословно. Запрашаването е особено опасно за хора с алергии.

 

почистване на домашен прах

 

При запрашаване по повърхностите се отлагат различни частици

Сивкавият слой прах, който виждаме по повърхностите на мебели, рафтове, уреди и т.н., е с разнороден състав. То съдържа и клетки от кожния епидермис на обитателите, малки частици косми от домашните любимци, прашец от растения, частици от почвата в саксиите, сажди и други замърсители от газовете, които изпускат колите, движещи се навън. Ако имате печка или камина на дърва, количеството замърсявания се увеличава.

Тези разнородни частици не само се отлагат по повърхостите у дома, но и се носят във въздуха и създават нездравословна среда. При вдишване те попадат в организма и могат да усложнят заболявания като алергии и астма, ендокринни заболявания, или да ги предизвикат. Към замърсяващите частици се добавят и различни бактерии и вируси. Така и здравите членове на семейството могат да развият заболявания.

 

С какво да намалим количеството прах в дома

Не ви съветваме да се откажете от ежедневното забърсване на мебелите, плотовете, рафтовете. Основна необходимост е и абонаментно почистване на домове от професионална фирма. Но за да може да намалите отлаганията на прах у дома ви, използвайте един обикновен козметичен продукт, чието основно предназначение е друго. Това е балсамът за коса, а можете да разчитате на ефект и с употреба на шампоан и балсам две в едно. От този продукт трябва да приготвите спрей за напръскване на повърхностите по следния начин.

 

Как да приготвите спрея против запрашаване?

  1. Първо загрейте вода до кипене, а след това изчакайте да изстине.
  2. Използвайте чаша от тази вода, към която трябва да добавите капачка балсам или шампоан и балсам две в едно.
  3. Разбъркайте до получаване на еднородна смес.
  4. След това налейте в бутилка със спрей.

Можете да приготвите и по-голямо количество от разтвора против прах и да наливате по малко в бутилката със спрей, когато ще пръскате повърхностите.

 

Прилагане на домашния препарат против запрашаване

  1. Първо трябва да отстраните с мека кърпа праха от повърхността, която ще напръскате.
  2. След това разклатете бутилката с препарат и напръскайте.
  3. Разнесете напръсканото количество със салфетка и натъркайте добре повърхността.

Този препарат ще отблъсква праха и така той няма да се отлага върху третираните с него повърхности. Разбира се, ще се събира по подовете, затова трябва редовно да почиствате с прахосмукачка.

 

Можете да използвате домашния препарат и за стъклат а на прозорците

След почистване на прозорци напръскайте стъклата с препарата и разнесете със салфетка. Така ще предпазите и тези повърхности от натрупване на прах.

Този препарат се използва в хотелите, за да не се запрашават лесно повърхностите. Той е много ефикасен и в домовете. Достатъчно е да третирате повърхностите с него веднъж седмично. Така те няма да посивяват от натрупания прах още на следващия ден след забърсване.

By | 2023-01-10T08:23:08+02:00 януари 10th, 2023|Categories: Препоръки за почистване|Коментарите са изключени за Как да се отървете от праха за дълго време с домашен спрей за почистване

About the Author: