Кой е най-добрият начин за почистване на текстилни подови настилки

Кой е най-добрият начин за почистване на текстилни подови настилки

За да ви служат дълго време текстилните подови покрития като мокети, килими и пътеки – те трябва да се поддържат правилно. Почистването е важно също така, за да не се превърнат настилките в източник на алергични реакции.

Всяко текстилно покритие има своите специфични изисквания за почистване в зависимост състава на материала, от който е изработено и е добре да се съобразявате с това при избор на основен метод за почистване – машинно изпиране или ръчно пране.

 

почистване на подови настилки

Използвайте често прахосмукачка

Текстилните подови покрития са изложени най-много на замърсяване – отпечатъци от обувки и лапи, разливания на течности и храна, прах, косми, мъртва кожа и други ежедневни отпадъци.

Първото важно условие за добрата поддръжка на подовото покритие е да не допускате да се задържа мръсотия, косми и прах по него за дълго време. Ето защо редовното прахосмучене и по възможност изтупване трябва да влиза в седмичния  график за почистване. По този начин бързо и лесно ще избегнете натрупването на прах и мръсотия в тъканта.

Опитайте с домашни препарати за премахване на миризма

Разпръснете сода бикарбонат по цялата повърхност на тъканта и я оставете да подейства за 30 минути, след което почистете с прахосмукачка. Това е един много бърз и ефективен метод за премахване на миризми от подовите текстилни покрития, особено когато имате домашни любимци.

Пране на килим на автомивка

Прането на килими и пътеки на автомивки е често ползвана услуга от българските домакинства, но създава редица неудобства, свързани с необходимостта от време и осигуряване на транспорт.  Освен това прането под мощната струя на вода не е подходящо за по-деликатни тъкани и може да ги повреди като промени външният им вид.

Използвайте перящи прахосмукачки

Много домакинства използват прахосмукачки за мокро почистване, с които може да перете не само килимите, но и тапицерии и мокети. Преди да започнете прането е добре да минете със сухо почистване, за да отстраните едрите боклуци и събраната мръсотия.

Перящите прахосмукачки впръскват перилния препарат под налягане в тъканите и след това го изсмукват обратно заедно с полепналата мръсотия в тъканите.

Ако искате да се отървете от миризмата на килима,  да премахнете източника на алергени в дома си, да почистите от домашните любимци, ви е необходима наистина професионална перяща прахосмукачка с каквато разполагат фирмите за почистване.

Професионално машинно изпиране на текстилни подови покрития

Професионалните прахосмукачки, освен че изпират, с вакуумното си засмукване премахват косми, козина и влакна по текстилните подови покрития, с  което правят  почистването по-ефективно.

Casa Limpia разполага с професионална прахосмукачка KIRBY за почистване не само на меки подови настилки, но и на тапицерия и матраци. С мощната си смукателна струя  и вакумните НЕРА филтри, които могат да уловят частици с размер до 0,3 микрона, тази прахосмукачка почиства в дълбочина тъканите, премахвайки всички  акари и други вредни алергени в текстила.

Благодарение на различните си накрайници, може да почиства дори деликатни повърхности, поддържайки ги като нови независимо от това колко дълго ви служат. Повърхностите на килимите и мокетите не са изложени на продължително накисване, тъй като системата за засмукване е изключително бърза.

Машинното изпиране на меките подови настилки с професионална прахосмукачка е не само по-ефективно, но и по-здравословно, което го прави изключително подходящо за домове, в които живеят малки деца, хора с алергии и домашни любимци.

By | 2023-03-14T18:33:11+02:00 март 14th, 2023|Categories: Съвети за почистване|Коментарите са изключени за Кой е най-добрият начин за почистване на текстилни подови настилки

About the Author: