Лесно почистване на фугите в банята от мухъл

Лесно почистване на фугите в банята от мухъл

Заслужава си да отделим време за разглеждане на темата, свързана с почистването на мухъла. Мухълът в банята е редовен гост,  поради влажността на средата, дори да се проветрява или вентилира редовно. Освен че фугите изглеждат неприятно с натрупания в тях мухъл, това е и риск за здравето, поради размножаването на спорите.

почистване на фугите в банята от мухъл

снимка: https://www.drench.co.uk

 

Не пропускайте редовното вентилиране и забърсване на пода в банята след всяко използване

Обикновено съвременните бани нямат прозорчета, затова изберете достатъчно мощен вентилатор за отвеждане на влагата след къпане. Важно е да отстраните колкото може повече влага, затова попивайте водата по пода с моп или хигроскопична кърпа.

Средства за отстраняване на мухъла от фугите

Средства за справяне с мухъла можете да намерите в магазините. Ние ще разгледаме домашно приготвени такива, с продукти, които със сигурност имате у дома и с които можете ефикасно да изчистите мухъла във фугите.

  • Оцет

Оцетът е продукт, който трябва да присъства в списъка на почистващи средства за всяко домакинство. Не е необходимо голямо количество, ако ще почиствате мухъл. Използвайте спрей или намокрете кърпа в малко оцет. Напръскайте или нанесете върху фугите и изчакайте 10-15 минути. След това трябва да напръскате или нанесете отново. Последният етап е изтъркването. Можете да използвате четка за зъби или кърпа. След отстраняването на мухъла забършете с влажна кърпа.

  • Сода бикарбонат и прах за пране

Трябва да си приготвите разтвор от 3 чаени лъжици сода и 2 чаени лъжици прах за пране в гореща вода. Водата трябва да е една чаена чаша. Нанесете от този разтвор върху фугите. Най-удобно е да използвате стара четка за зъби. И тук трябва да изчакате 10-15 минути, за да подейства сместа. След това трябва да изплакнете със студена вода.

  • Белина

Белината почиства и дезинфекцира. Пригответе разтвор, който не трябва да е концентриран – белината трябва да е 1 част на 15 части вода. Нанесете във фугите и оставете да действа. След това изплакнете със студена вода.

  • Кислородна вода и оцет

Кислородната вода се използва все по-често при почистване на домове. Трябва да напомним, че има леко избелващо действие. Предимството й при почистване на фуги е в това, че прониква лесно навсякъде, включително и във фуги и пукнатини. В комбинация с оцет действието й е още по-силно. Използвайте кислородна вода с концентрация 3%.

Напръскайте с пулверизатор, като се пазите да не попадне в очите. Изчакайте 10-15 минути, след което трябва да забършете с кърпа.

почистване ан баня

снимка: https://www.networx.com

 

Как да предотвратите нова поява на мухъл

За да не допускате лесно образуване на мухъл във фугите в банята, трябва да предотвратявате по всякакви начини изпаренията и навлажняването на въздуха. Вентилирането и проветряването могат да се комбинират със следните:

  • Пригответе разтвор от белина и вода в съотношение 1:4. Периодично трябва да напръсквате повърхностите – стените и пода – с тази смес. Така се унищожават наличните спори на мухъла.
  • Ако се къпете във вана, първо трябва да пуснете студената вода, а след това топлата. С тази последователност в голяма степен се намалява отделянето на водни пари.
  • Избърсвайте капките от конденза след къпане.
почистване на плочки и фуги

снимка: https://fulidao.info

By | 2019-12-03T07:48:00+02:00 декември 3rd, 2019|Categories: Съвети за почистване|Коментарите са изключени за Лесно почистване на фугите в банята от мухъл

About the Author: