Най-добрите съвети за почистване на дамаска

Най-добрите съвети за почистване на дамаска

Дамаската е най-уязвима за петна, а еждневно абсорбира и прах, люспи от кожа, косми от домашни любимци и други. Затова при поръчка на пакет за почистване обикновено се включва и пране на мека мебел. Междувременно между две поръчки за основно почистване можете да се грижите за дамаската на мебелите в дома ви, като се възползвате от най-добрите съвети за почистването й, събрани по-долу.

почистване на тапицерия

Ако дамаската ви е във вид на калъфи

Това е най-лесният за почистване вариант. Просто трябва да свалите калъфките и да ги изперете, за предпочитане ръчно. Но съвременните мебели рядко имат свалящи се калъфи. Затова ще продължим с още съвети, с прилагането на които ще възстановите чистотата на дамаската.

Почистване с четка и вода

Това почистване е ефикасно, когато дамаската не е силно замърсена и по нея няма упорити петна. Не използвайте много вода, за да не намокри пълнежа. След като минете с натопена във вода четка, подсушете с кърпа.

Почистване със сода

Поръсете дамаската на дивана или креслото със сода. За равномерно поръсване използвайте сито. Изчакайте известно време, поне няколко часа, а още по-добре цял ден. След това отстранете содата с прахосмукачка.

Почистване само с четка

Ако дамаската е по-плътна, не използвайте вода. Ежеседмично изчетквайте повърхността със суха четка.

Почистване с мокър чаршаф и тупалка

Намокрете чаршаф във вода, в която сте добавили няколко супени лъжици оцет. Покрийте дамаската на дивана или креслото с влажен чаршаф, който сте изцедили леко от водата. Тупайте с тупалка за килими, за да може прахът да се абсорбира от чаршафа. За по-прашна дамаска трябва да изплакнете добре чаршафа в чиста вода, да навлажните отново във вода и оцет и да повторите процедурата.

Почистване на петна по дамаска

Много често, особено ако в дома имате малки деца, се получават петна от храни и напитки. Не бързайте да търсите препарати със силни химикали. Опитайте да отстраните петната с кърпа, потопена във вода с добавяне на малко оцет.

Още един ефикасен начин е намокряне на петното, поръсване със сол и изчакване, докато изсъхне и солта абсорбира замърсяването. След това изчеткайте солта.

За да запазите максимално здравината на дамаската, по-добре покрийте петното с тънък плат и върху него нанесете почистващия продукт.

При упорити петна е по-добре да се обърнете към услугите на фирма за почистване в София или вашия регион.

Почистване с домашен препарат

Ето една рецепта за домашен препарат, с който да почистите дамаската. За него са необходими чаша топла вода, към която да добавите супена лъжица сода бикарбонат, супена лъжица прах за пране и 4 супени лъжици оцет. Когато ги смесите, се получава кипене. Затова е добре да смесите продуктите в по-голям съд, за да не прелее.

Изсипете сместа в пулверизатор и напръскайте дамаската, след като сте я почистило с прахосмукачка. След 5-10 секунди попийте излишната влага, а на местата с петна изтъркайте с гъба.

Ако прецените, че дамаската е силно замърсена и е необходимо още едно почистване, повторете напръскването. Но трябва да внимавате да не използвате домашния препарат за дамаски от естествени материали.

Не използвайте често прахосмукачка за почистване на дамаска

При прахосмучене се отделят и частици от дамаската и тя се захабява. Затова избягвайте често почистване с прахосмукачка.

Не забравяйте, че най-добрият начин за възстановяване на чистотата на дамаската е професионално почистване от Casa Limpia с използване на щадящи дамаската препарати и специализирани машини.

By | 2020-09-24T11:46:22+03:00 септември 21st, 2020|Categories: Съвети за почистване|Коментарите са изключени за Най-добрите съвети за почистване на дамаска

About the Author: