Най-добрият начин за почистване на ламинат

Най-добрият начин за почистване на ламинат

Периодичното чистене е най-ефективно, когато го възложите на професионалисти. Междувременно редовната задача е подово почистване. Подовете се замърсяват дори от праха във въздуха, а и от внасянето на частици прах и замърсявания отвън. Домашните любимци също допринасят за замърсяването. Правилното почистване и поддържане на ламината ще ви гарантират и запазване на добрия му вид.

 

почистване на ламинат

 

Редовно сухо почистване

Честото почистване с прахосмукачка е задължително. Добре е да правите това ежедневно. Дребните твърди частици отпадъци, които попадат върху ламината, могат да го повредят. С редовното прахосмучене ще поддържате и чистотата, и целостта на покритието.

Ако нямате време, осигурете моп за сухо почистване само на ламината. Важно е влакната да са меки, за да отстраняват леко и без надраскване замърсяванията.

 

Не използвайте твърди четки

Повърхността на ламината лесно може да се надраска от груба четка с твърди влакна или от телена четка.

За поддържане на чистотата на ламината трябва да си заделите отделна четка или моп, меки и подходящи за почистване на деликатна повърхност.

 

Почиствайте само с препарат за ламинат

За влажно почистване на ламината използвайте само препарат, специално предназначен за ламинат. Ако нямате у дома, по-добре отложете почистването. Използването на друг вид препарат може да повреди повърхността на подовото покритие от ламинат.

При приготвянето на разтвора спазвайте точно инструкциите. Ако използвате повече препарат от необходимото, можете да създадете риск от повреждане на повърхността.

Преди да забършете ламината с влажна кърпа или моп, изцедете ги добре. Прекаленото овлажняване и мокрене също повреждат покритието.

Абразивните препарати, които често се използват за упорити петна, както и препаратите с хлор и амоняк, не са подходящи за почистване на ламинат.

 

Отстраняване на упорити петна

Ако по ламината има упорити петна, по-добре възложете отстраняването им на фирма за почистване в София Casa Limpia.

Ако решите да опитате да ги отстраните сами, можете да използвате кърпа, навлажнена с малко количество органичен разтворител, като ацетон или коресилин. След като третирате петното, трябва да забършете с влажна кърпа.

Всяко пробване за отстраняване на петна със силен препарат може да повреди трайно ламината. Не рискувайте. Ако видите, че не се справяте, свържете се с нас! Разчитайте на специалистите по почистване на домове от Casa Limpia.

 

Предпазвайте ламината от повреди от мебели и растения

Крачетата на мебелите могат лесно да надраскат покритието. Използвайте меки подложки под крачетата. Така няма да се образуват видими следи и ако решите да разместите мебелите, няма да ви притесняват такива следи, които загрозяват пода.

Саксиите с растения, поставени на пода, също могат да оставят трайни следи. Използвайте меки подложки и за тях. Когато поливате цветята, внимавайте да не изсипете прекалено много вода, която да прелее от саксията и чинийката на пода.

 

Поддържайте ниска влажност в стаите с ламинат

Високата влажност е нездравословна, както за хората, така и за ламината. Поддържайте влажност най-много до 60%. Нивото на влажност трябва да е горе-долу постоянно целогодишно, за да не се допусне разширяване и свиване на ламинатната настилка.

Правилното почистване и поддържане на ламината ще ви гарантира чисти подове и оптимална чистота в дома.

By | 2021-05-18T06:40:59+03:00 май 18th, 2021|Categories: Препоръки за почистване|Коментарите са изключени за Най-добрият начин за почистване на ламинат

About the Author: