Няколко полезни съвета за бързо почистване на готварска печка

Няколко полезни съвета за бързо почистване на готварска печка

Готварската печка е най-много и най-често подложена на замърсявания, при всяко готвене – варене, пържене, печене във фурната. Чистотата й е задача номер едно за домакинята. Редовното почистване е много важно, а когато дойде време за основно почистване от професионална фирма, не забравяйте да поискате пакет с включени почистване на фурната. Професионалното почистване и на готварската печка, и на кухнята, веднъж годишно помага за поддържането на хигиена и добър вид на тези обекти. Между професионалните почиствания е лесно да почистваме печката, с налични у дома продукти, което не отнема много време и дава много добри резултати.

 

почистване на готварска печка

Започнете от вратичката на фурната

Вратичката на фурната, както и котлоните и самата фурна, трябва да се почиства веднага след готвене. Тогава пръските не са засъхнали още и почистването им е лесно. За да отстраните всички следи от готвенето, избършете с кърпа, потопена в хладка вода, в която сте разтворили оцет – около супена лъжица на чаша вода. След това можете да почистите стъклото с препарат за прозорци, за да блесне.

Много е важно да почистите внимателно уплътненията на вратичката, защото те са от ключово значение за уплътняването и задържането на топлината при използването на фурната.

Извадете и почистете решетката и тавата от фурната

Решетките лесно се замърсяват, а трудно се почистват. Не по-лесно е почистването на тавата. Ако по решетката и тавата е останало загоряло ядене, трябва да ги накиснете във вода. За да се отстрани след това по-лесно загорялото, можете да добавите сода бикарбонат, ако решетката е от неръждаема стомана. Но за решетки, които не са от неръждаема стомана, и за тави не препоръчваме сода, тъй като тя ще повреди покриващия слой. По-добре използвайте само вода или добавете малко препарат за съдове.

Почистването на вътрешността на фурната

Тук вече спокойно можете да използвате сода бикарбонат, към която сте добавили вода за получаване на гъста почистваща паста. Още по-добър резултат ще получите, ако добавите и малко сол. Това е почистване без химикали – еко почистване.

Нанесете пастата по вътрешната повърхност на фурната вечерта и оставете да действа до сутринта. При силно замърсена вътрешна повърхност можете да оставите да действа повече, до 24 часа. След това избършете с навлажнена кухненска хартия или кърпа.

Още един вариант за почистване на вътрешността е с оцет, който трябва да се загрее при включена фурна. Достатъчно са няколко минути, тъй като е необходимо малко количество оцет – напълнете метална купичка или малък емайлиран съд с оцет. Оставете купичката във фурната до пълното й изстиване.

Можете да приложите горния вариант, като вместо оцет в купичката трябва да се постави малко препарат за съдове. Принципът е същият – загряване на фурната и оставяне до пълно изстиване, а след това почистване на вътрешността от налепите.

Почистването около котлоните

Тук първото правило е котлоните да са напълно изстинали. А по-нататъшното почистване зависи от вида на котлоните.

Най-лесно и просто е почистването на обикновените котлони. Използвайте паста от вода и сода бикарбонат. Не е необходимо да изчаквате много, достатъчен е половин час, за да се размекнат следите от готвене, а след това само избършете.

За керамични котлони също използвайте сода, която поръсете върху замърсените места и покрийте с влажна хавлиена кърпа, потопена в разтвор от вода и препарат за съдове. Лесно ще избършете до блясък след 15 минути.

 

 

 

By | 2019-06-27T17:47:13+03:00 юни 27th, 2019|Categories: Почистване на кухня|Коментарите са изключени за Няколко полезни съвета за бързо почистване на готварска печка

About the Author: