Обезпрашаване или изпиране на щорите намалява риска от алергии

Обезпрашаване или изпиране на щорите намалява риска от алергии

Щорите са необходимост, удобство и привлекателна част от интериора. Те не пропускат силно слънце, а през зимата осигуряват допълнителна изолация от студа. Но и щорите се замърсяват и поемат от праха наоколо, затова е необходимо периодично основно почистване. Прахът може да причини алергия или да изостри вече налична алергия у член на семейството. С почистването се осигурява не само чиста, но и здравословна среда.

В зависимост от вида на материалите, от които са изработени щорите, трябва да се подберат правилните начини за почистване, за да се запази видът им и да не се повредят текстилът или ламелите.

почистване на щори

Снимка: https://learn.compactappliance.com

Може ли изборът на щори според вида им да спести почистване

За съжаление при всички щори се отлага прах. Средата около нас е замърсена и е неизбежно замърсяванията да се наслоят и по щорите. Така че подберете вертикални текстилни или хоризонтални алуминиеви щори, според предпочитанията си, а ние ще ви дадем информация за правилното почистване, което можете да извършвате със същата периодичност, както почистване на прозорци у дома.

Как да почистите хоризонталните алуминиеви щори

Тези щори са много разпространени. Честото отстраняване на праха е лесно, ако сложите ръката си в стар чорап и я прокарате между ламелите. Това не отнема много време и не са необходими препарати. След почистването изперете чорапа, за да отстраните праха. Вместо чорап можете да използвате специална четка – такива четки се продават например в онлайн магазини за почистващи средства.

За основното почистване на хоризонталните ламели потърсете специални препарати. Ако предпочитате еко почистване, навлажнете чорапа или четката за почистване, за да отстраните по-лесно наслагванията.

Измиване на алуминиевите щори

Ако алуминиевите щори са силно замърсени, можете да ги измиете с топла вода под крана. Трябва да внимавате при откачването и закачването им след измиването.

Преди самото измиване можете да приготвите разтвор от равни части вода и оцет, да напръскате ламелите и да оставите сместа да подейства. След това забършете с кърпа. Ако е необходимо, обърнете ламелите чрез механизма и повторете процедурата с обратната им страна. След това измийте под обилно течаща топла вода.

Почистване на текстилни щори

Вертикалните текстилни щори също са много разпространени. Те са с много добър вид, но трябва да се почистват по-рядко, тъй като текстилът изгубва първоначалната си привлекателност. Периодичното почистване на щори може да се извърши с четка, с прахосмукачка на слаба степен, или чрез леко и внимателно изтупване.

Измиване на текстилни щори

Преди измиването трябва да освободите лентите на щорите от долната част на свързващата верига. След това навийте всяка лента на ролка и потопете ролките в топла вода с добавен малко сапун. Достатъчни са няколко часа, за да подейства разтворът. След това излейте водата и изплакнете с чиста вода. В никакъв случай не търкайте лентите. Ако е необходимо, изплакнете още веднъж и окачете лентите, за да се отцеди водата. Можете да ги закачите на прозорците докато са влажни, за да изсъхнат без гънки.

Измиване на външните щори

Почистването на щорите отвън също е важно за здравословна среда без прах. Те се измиват лесно с хладка вода с добавен малко оцет. Намокрете кърпа в разтвора и почистете от горе надолу. След почистването трябва да подсушите със суха кърпа.

Ако не сте сигурни, че ще се справите, без да повредите щорите, поръчайте този вид почистване като част от удобните пакети за почистване на Casa Limpia.

By | 2019-07-05T18:05:15+03:00 юли 5th, 2019|Categories: Почистване на домове|Коментарите са изключени за Обезпрашаване или изпиране на щорите намалява риска от алергии

About the Author: