Обърнете внимание и на тези малки неща за пълна чистота в дома

Обърнете внимание и на тези малки неща за пълна чистота в дома

При всяко почистване на домове обръщаме голямо внимание на подовете, мебелите, кухнята. А има и уреди и места, които също трябва да се почистват редовно, но често забравяме за тях. За пълна чистота и здравословна обстановка ще ви препоръчаме да почиствате и следните обекти.

В кухнята и банята – дезинфекцирайте мивките, но и каналите

И в двете помещения мивките се използват редовно и затова се замърсяват редовно. Не е достатъчно само да се почистват. Препоръчваме ви дезинфекциране със сода бикарбонат. Този продукт е евтин, освен за еко почистване е подходящ и за дезинфекциране. Не забравяйте освен повърхността на мивката да дезинфекцирате и канала. В него се натрупват доста бактерии, постепенно започва да излиза неприятна миризма. Содата, смесена с оцет, ще  почисти и дезинфекцира както самата мивка, така и канала. Първо изсипете в сифона сода, а след това оцет. Особено важно е да дезинфекцирате по този начин след измиване на месо или риба за готвене, както и след като сте измили голямо количество зеленчуци.

почистване на кухня

снимка: https://www.spekless.com

 

В банята – почистете и слушалката на душа и завесата, както и четката за тоалетна

В банята освен почистване на фаянс и санитария трябва да обърнете внимание на слушалката на душа и на завесата. И двете се замърсяват със следи от водни капки и бактерии от средата, а ако е много влажно, по тях може да се появи и мухъл.

За да не се задържат бактерии в слушалката, преди да вземете душ, оставете водата да тече около една минута. А за отстраняването на варовика изсипете в найлонова торбичка малко оцет и поставете слушалката в нея, така че да се накисне в оцета. Оставете 1-2 часа, а при голямо натрупване на варовик може и за цяла нощ. След това изплакнете.

По-практични са завесите от плат, които могат да се перат. Ако са найлонови, изплакнете ги в разтвор на сода или на лимонтозу, а след това оставете да изсъхнат, най-добре навън.

Четката за тоалетна е един от най-замърсените предмети в дома. За да намалите количеството бактерии по нея, дезинфекцирайте я редовно и в поставката изсипвайте малко течен сапун.

почистване на баня

снимка: https://www.manilamaid.com

 

Почиствайте редовно пералнята

Въпреки че служи за почистване на дрехите чрез изпиране, пералнята също е среда за бактерии, които се натрупват от дрехите. Те се събират не само в барабана, но и в отделенията за прах и за омекотител. Пускайте пералнята на празен цикъл при най-висока температура веднъж на две седмици. Можете да добавите малко белина или лимонтозу.

Почиствайте редовно отделенията за прах и за омекотител и изтривайте барабана със суха кърпа след всяко пране.

Проверявайте за плесен по уплътнението на вратата и почиствайте при всяко натрупване на черни ивици.

почистване на пералня

 

Съдомиялната изисква ежедневно внимание – отстранявайте влагата след използване

Съдомиялната се самодезинфекцира. Но след използване трябва да избърсвате вътрешността й със суха кърпа, за да не се образува плесен.

почистване на съдомиялна

снимка: https://www.seattletimes.com

 

За изцяло чиста и здравословна среда обръщайте внимание и на малките неща

Почистването на целия дом, недопускането на образуване на плесени не само допринася за чистота и приветливост. Това е и грижа за здравето на семейството, особено за хора с алергии.

By | 2019-09-18T17:23:59+03:00 септември 18th, 2019|Categories: Почистване на домове|Коментарите са изключени за Обърнете внимание и на тези малки неща за пълна чистота в дома

About the Author: