Организация на почистването у дома

Организация на почистването у дома

За основно почистване разумните и практични домакини и техните семейства избират професионална фирма. Но междувременно с организация на дейностите по премахване на замърсяванията поддържането на реда и чистотата е лесно и отнема не толкова много време. Ще ви предложим план, с който да постигнете такава организация. Разбира се, можете да го адаптирате към дома си, за да постигнете най-добри резултати.

И така, следните дейности ще ви помогнат за организирано поддържане на дома.

 

Организация на почистването у дома

 

Редовно почистване на подовете

Редовното подово почистване е задължително. В стаите, в които семейството прекарва повече време, като дневната и кухнята, се налага ежедневно прахосмучене. Това обикновено се отнася и за детската стая. В нея прахосмученето възложете на децата, за да бъдат пълноправни участници в дейностите по почистването.

За бързо обиране на трохи и остатъци от солети, бисквити и други лесно ронещи се продукти е добре да имате малка ръчна прахосмукачка. Така бързо ще обирате трохите и те няма да се разнасят из дома.

Забърсването с влажна кърпа или моп след прахосмученето дообира праха и частиците замърсявания. Ако в дадения ден сте заети, почистете с прахосмукачката и оставете забърсването за следващия ден.

 

Поддържане на чистотата на хоризонталните повърхности

В кухнята тези повърхности са плотът и масата, а в дневната масата, масички и рафтове. Забърсвайте ги през ден. Обърнете внимание и на отстраняването на праха и замърсяванията на первазите на прозорците.

Забърсването два пъти седмично е достатъчно. Използвайте подходящи микрофибърни кърпи, за да си спестите препарати, освен ако има силно замърсяване и не може да го отстраните без препарат.

 

За чисти прозорци

Чистите стъкла са задължителни за напълно чиста обстановка. Използвайте микрофибърна кърпа за стъкло, почиствайте непременно след дъжд и когато установите, че по стъклата има наслоен прах. Така ще улесните задачата за почистване на прозорците. Ако в дома ви прозорците са много, един ден почистете стъклата в една стая, а на следващия ден в друга.

 

Грижи за банята и тоалетната

Вечер можете да намерите време за забърсването на мивката, обирането на косми и прах, ако има наслоени такива, забърсването на огледалото. Така сутринта банята ще ви посрещне напълно чиста и ще ви създаде добро настроение.

Това важи и за тоалетната. Редовното забърсване и миене на мивката и измиването на тоалетната чиния вечер са достатъчни.

Забърсването на батериите и душа с кърпа, потопена в бебешко олио, бързо ще върне блясъка им.

 

За чистотата на пералнята

За да не се задържа мухъл по уплътнителната гума на капака, забърсвайте редовно след пране. Ако установите, че има мухъл, забършете с кърпа или гъба, потопена в оцет.

Веднъж на месец пускайте пералнята на дълъг цикъл на пране, като в барабана изсипете пакетче сода бикарбонат. Това е отличен начин за почистване на пералнята.

 

За чист хладилник

Веднъж седмично забърсвайте рафтовете на хладилника. Ако се образува повече влага, можете да забърсвате и по-често. Махнете продукти с изтекъл срок, ако има такива.

И така, редовните грижи за почистване ще улеснят живота ви. Още по-добре е да се разделят между членовете на семейството. Така всеки ще има повече свободно време и общият резултат ще бъде чист и приветлив дом. А поне веднъж годишно възложете подробното почистване, пране на мека мебел, както и почистването на всички основни повърхности в дома на фирма за почистване на домове – Casa Limpia.

By | 2022-11-09T07:34:27+02:00 ноември 9th, 2022|Categories: Съвети за почистване|Коментарите са изключени за Организация на почистването у дома

About the Author: