План за почистването на кухнята през уикенда

Начало/Почистване на кухня/План за почистването на кухнята през уикенда

План за почистването на кухнята през уикенда

Обикновено чистотата в дома се поддържа ежедневно, а предвидливите домакини разчитат и на основно почистване от професионална фирма два пъти в годината. Но най-използваните помещения, особено кухнята, се нуждаят и от ежеседмично почистване. Колкото и да сте заети, да сте планирали да обърнете внимание на семейството, с организация на почистването и съставяне на план няма да губите много време, а резултатът – чиста и приветлива кухня, неизменно ще ви радва и мотивира.

почистване на кухня

Съставете си план за почистването на кухнята през уикенда

В плана за почистване на кухнята трябва да включите всички редовно използвани елементи. Тук ще изброим кои са те и можете да разпределите почистването им на части за двата почивни дни или да включите всички членове на семейството и да приключите с почистването още в събота.

Ето частите на кухнята, които се нуждаят от ежеседмично почистване:

  • хладилникът
  • фурната
  • мивката, плотът и гърбът на плота
  • съдомиялната
  • шкафчетата с продукти
  • малките уреди
  • съдовете за готвене.

основно пичстване от фирма

Задача първа: Хладилникът

Ако вече е време за периодично размразяване, изключете хладилника. Извадете продуктите и почистете частиците от храна. Може би са останали малки количества храни, които са вече негодни за ядене – изхвърлете ги. За обезмирисяване и стерилизиране можете да избършете с кърпа потопена в бял оцет или в разтвор на сода бикарбонат. След това подредете продуктите. Изчакайте да се размрази камерата и попийте водата от разтопения лед. Поставете пакетите със замразени храни и включете хладилника.

Задача втора: Фурната

Много по-лесно е да почиствате фурната всеки уикенд, отколкото да изчакате до периодичното почистване на домове от фирма. Така по-лесно ще отстраните частиците загорели храни и пръски.

В петък вечерта нанесете върху вътрешността на фурната паста, получена от сода бикарбонат и малко вода. Изчакайте да подейства до събота сутринта и лесно ще отстраните загорялото и следите от пръски. Можете да използвате шпатула за по-лесно почистване. След това избършете с кърпа потопена в оцет, и изчакайте да изсъхне. Фурната е готова.

Задача трета: Мивката, плотът и гърбът

Започнете от мивката. Фаянсовите мивки се почистват лесно със смес от оцет и сода бикарбонат. След отстраняването на замърсяванията изплакнете добре. За мивка от алпака използвайте специален препарат и следвайте точно инструкциите.

Плотът и гърбът са редовно изложени на замърсявания при приготвянето на храна. Избършете ги с влажна кърпа, изтъркайте по-усилено в местата, в които има петна и пръски.

Задача четвърта: Съдомиялната

Освен почистването на вътрешността на съдомиялната трябва да се почисти и филтърът. Извадете го, изплакнете под крана с течаща вода. За отстраняване на по-силни замърсявания използвайте разтвор на сапун или препарат за съдове и изчеткайте с мека четка.

Задача пета: Шкафчетата с продукти

В шкафчетата замърсяванията се получават от разсипване на продукти. Изчистете ги. Може би има продукти, които вече са извън срока на годност. Те са за изхвърляне – например ако в ориза или брашното има мушички.

Задача шеста: Малките уреди

Тостерът, кафе машината, миксерът и другите малки уреди се използват ежедневно. През седмицата няма време да се почистят домакинските уреди основно. Затова ги почистете през уикенда. Изчистете и отвън от пръски и капки.

Задача седма: Съдовете за готвене

Тенджерите и тиганите се замърсяват както отвътре, така и отвън. През почивните дни прегледайте състоянието им и почистете от загоряло и пръски.

С разпределянето на седемте задачи за двата почивни дни си гарантирате приятен понеделник с почистена и уютна кухня, както и цяла седмица използване до следващия уикенд, когато отново идва време за осъществяване на плана.

 

By | 2019-08-26T13:07:31+00:00 август 26th, 2019|Categories: Почистване на кухня|Коментарите са изключени за План за почистването на кухнята през уикенда

About the Author: