План за почистване на килера

План за почистване на килера

Почистете килера, когато провеждате основно почистване на дома. Това помещение служи за складиране на всякакви неща, а вероятно доста от тях просто чакат да бъдат изхвърлени.

почистване на килер

Има правило, че ако нещо не ти е потрябвало до една година, вероятно няма да ти потрябва и по-нататък. Приложете го, за да разчистите пространството. А след това изнесете всичко, за да почистите килера и да подредите нещата в него.

Почистването на праха и замърсяванията

Първо трябва да махнете праха от повърхностите. Използвайте прахосмукачка, за да изчистите наслоения прах. Важно е да почистите рафтовете и ако има разсипани или разляти количества продукти, да ги махнете още преди прахосмученето.

Отделете специално внимание на почистването на ъглите и на местата на съединяване на рафтовете и вертикалните дъски или плоскости. В тях лесно се наслоява прах и могат да се натрупат и други замърсявания.

основно почистване на дома
This illustration depicts a woman trying to hold back the broken door of an overflowing closet.

Почистване с антибактериален разтвор

Можете да почистите повърхностите с влажна кърпа или с гъба, но по-добре е да си приготвите домашен антибактериален разтво за дезинфекция. Ако предпочитате, купете готов такъв разтвор, но ето една рецепта за приготвяне на домашен аналог от подръчни продукти.

В кофичка или голяма купа смесете оцет и вода в съотношение 1:2. Можете да добавите няколко капки ароматно масло, ако не искате известно време след почистването да мирише на оцет.

Забършете повърхностите с антибактериалния разтвор и изчакайте да изсъхне.

Ако сте купили нови кутии за съхранение

Все по-разпространено е предпочитанието към кутии, които лесно се подреждат върху рафтовете или една върху друга, в зависимост от наличното пространство и от това, дали имате рафтове, или не. Най-практични са пластмасовите кутии. Измийте новите кутии с препарат, а другият начин за първото им почистване, преди да ги наредите в килера, е да обработите и тях с антибактериален разтвор.

Можете да поставите кутии или кашони от покупки, но преди това ги почистете, като ги забършете със суха кърпа. Ако предпочитате да почистите и тях с антибактериален разтвор, изцедете добре кърпата или гъбата, с която ще ги чистите, за да не се навлажнят прекалено.

Изперете или измийте завесите

В килера често се използват завеси, които закриват рафтовете. Ако имате завеси от плат, изперете ги. Ако са от найлон, измийте ги. Ако планирате смяна на завесите в килера, подгответе новите завеси, за да ги окачите след приключване на почистването.

Органайзерите също трябва да се измият

Висящите органайзери с джобчета са много практични за килера, за съхраняване на инструменти или други дребни предмети. Преди да започнете почистването, извадете органайзерите и махнете всички предмети от джобчетата. Така ще установите и дали сред тях има неща, които са счупени или неизползваеми. Няма смисъл да ги пазите, изхвърлете ги. Измийте органайзера и го оставете да изсъхне. След това подредете предметите в него.

Използвате куки за закачване? Почистете и тях

В много килери има поне една-две куки, а може би и повече. Куките са удобни за закачване на различни неща. При почистването е важно да ги избършете, а ако някои са ръждясали, да ги смените.

В магазините можете да намерите S-образни куки, които се окачват, а не се забиват. Те са по-практични, можете да ги местите и да ги прибирате, когато не ви трябват. В металните стелажи има много перфорации на вертикалните плоскости, така че там можете да окачите куки.

Почистването на плоскостите и кутиите и използването на антибактериален разтвор ще ви осигурят чистота в килера. Отделете достатъчно време на почистването, като завършите с подово почистване.

By | 2020-11-10T11:55:41+02:00 ноември 10th, 2020|Categories: Препоръки за почистване|Коментарите са изключени за План за почистване на килера

About the Author: