Поддържане и почистване на пода и стените в банята

Поддържане и почистване на пода и стените в банята

Банята е място, посещавано многократно през деня от всички в семейството. Това е и помещение, в което влажността е висока. Всеки взема душ, мие се и понякога мие някакви предмети. Дори да използвате вентилатор, събраната във въздуха влага лесно може да създаде благоприятна среда за мухъл. 

почистване на пода в банята

Подсушаване с хигроскопична кърпа

Важно е както стените, така и подът да се подсушават след всяко къпане и да се почистват редовно.

Трябва да имате подръка поне две хигроскопични кърпи. Микрофибърните кърпи са много подходящи за абсорбиране на влагата както от стените, така и от пода. Преди това можете да отстраните колкото може повече вода от пода с моп с абсорбираща гъба. След това отстранете останалата влага, започвайки от стените, където тя е по-малко, и завършвайки с пода. Докато едната кърпа съхне, можете да използвате другата.

Редовното подсушаване на банята след къпане ще ви спести чистене на натрупани замърсявания. Те проникват с въздуха, отстраняват се от тялото при къпане и подсушаването и забърсването ги отстраняват.

почистване на стените в банята

Ако по тавана и стените се е образувал мухъл

Не винаги имаме време за неколкократно почистване всеки ден. Постепенно влагата полепнала по повърхността на стените и тавана, особено по тавана, помага за образуване на мухъл. Не бързайте да търсите препарати в специалния отдел на магазина. Използвайте продукти от домакинството за еко почистване – сода бикарбонат, белина, ябълков оцет или кислородна вода.

Разтвора от сода бикарбонат пригответе по следния начин. В литър вода разтворете 5 супени лъжици сода. Нанесете върху мухлясалата повърхност. Изчакайте 5-10 минути и забършете с влажна кърпа.

Пригответе в купичка малко белина, към която добавете вода. Изтрийте мухлясалия участък с гъба, потопена в разтвора. Изчакайте между 5 и 10 минути и след това забършете с влажна кърпа.

Друго ефикасно средство за премахване на мухъл е ябълковият оцет. Няма нужда да го разреждате. Нанесете обилно върху мухлясалия участък. Трябва да изчакате малко повече, отколкото при нанасяне на разтвор на белина. За да дезинфекцира и отстрани мухъла, ябълковият оцет трябва да престои поне 15 минути. И при този вид почистване на мухъла накрая забършете с влажна кърпа.

Кислородната вода се нанася или неразредена, или смесена с оцет. И този разтвор трябва да подейства известно време, около 10 минути, след което забършете с влажна кърпа.

почистване на баня

Ако плочките на стените и пода са силно замърсени

И в такъв случай ще ви помогнат обикновени продукти. Едното средство е сол с добавена малко вода. Използвайте пастата, нанесена с гъба, за подово почистване или почистване на стените, а след това отмийте с вода и забършете до суха повърхност.

Другото средство е талк, който е много удобен за отстраняване на замърсявания от пода. Поръсете с талк и изчакайте да попие замърсяванията, след което забършете.

почистване на плочки

Почистване на тоалетната чиния

Много бани са комбинирани с тоалетна. Тоалетната чиния е място, което се замърсява много. Не бързайте да използвате силни препарати.

Смесете сода бикарбонат с оцет и нанесете с гъба върху чинията. Изчакайте да разяде замърсяванията и отмийте.

Още едно средство с домашни продукти е смес от горчица на прах, царевично нишесте и лимонтозу в равни части. Нанесете от сместа върху тоалетната чиния, оставете да подейства поне 5 минути и отмийте с вода.

Подсушаването и проветряването на банята ви пестят необходимостта от често основно почистване. А при поява на мухъл и замърсявания използвайте продукти от домакинството. Чистата баня е необходимост и удоволствие.

By | 2020-10-27T07:59:49+02:00 октомври 27th, 2020|Categories: Почистване на баня|Коментарите са изключени за Поддържане и почистване на пода и стените в банята

About the Author: