Почистване и полиране на мебели

Почистване и полиране на мебели

Все повече домакинства разчитат на професионално почистване за дома, особено за възвръщане на вида на дървените мебели. Дървото е класически материал за мебели за всички стаи, привличащо със солидността и топлото си излъчване. Но за да останат привлекателни мебелите, те трябва да се поддържат.

полиране на мебели

От какво зависи почистването на дървените мебели

Поддържането е специфично, в зависимост от това, дали мебелите са от естествено дърво, или са от ПДЧ и MDF.

Освен това за почистването е от голямо значение дали повърхността на мебелите е матова или гланцирана.

Третият фактор за спецификата на почистване е цветът на дървото, по-точно дали е светло или тъмно. Светлото дърво е по-лесно замърсяващо се и съответно изисква повече време и усилия за почистване.

На четвърто място, важно е дали повърхността на дървото е лакирана.

 

Почистване на мебели

 

Почистване на ПДЧ повърхности

За този вид повърхности е важно да не се третират с влажна или мокра кърпа. Влагата може да проникне вътре в материала през ъглите и дъската да се издуе и да започне да гние. Използвайте суха кърпа.

 

Почистване на MDF повърхности

За MDF повърхности с естествен фурнир могат да се използват масово използваните почистващи препарати или полиращи препарати, предназначени за пластмасови повърхности. За MDF повърхности, които са матирани, може да се използват мебелни вакси, а за лакирани – полиращи средства.

 

Почистване на лакирани и нелакирани дървесни повърхности

Ако повърхността на мебелите е лакирана, трябва да се почисти със суха кърпа. Най-подходящи са микрофибърните кърпи.

За полиране на мебели с нелакирани повърхности също се използва суха кърпа, и тук препоръчваме микрофибърните. Важно е мебелите от масивно дърво да се почистят по посока на жилките на дървото.

За лакирани повърхности се предлагат препарати, които се втриват, а след това повърхността се подсушава. В магазините ще намерите и препарати за почистване на нелакирани дървени повърхности, във вид на емулсия. Освен че почистват, те допълнително и полират, и образуват защитен слой, пречещ на бързото замърсяване и запрашаване.

Изберете абонаментно почистване на домове, включващо полиране на мебели. Специалистите от Casa Limpia използват и други препарати, според вида на дървото, за пълно почистване и полиране.

Почистване на светло и тъмно дърво

За почистване на повърхност от светло дърво и заличаване на дребни драскотини се използва вазелин или смес оцет и олио – по една чаена къжичка.

За почистване на тъмни мебели смесете по една чаена лъжичка червено вино и олио.

Премахване на петна от дървени мебели

За премахването на петното е важно от какъв вид дървесина е дадената повърхност – дали е твърда или мека. В зависимост от дървесината се използват и различни начини за премахване на образувани петна. Например за петна върху MDF повърхности може да се използва разтвор от вода и сапун.

Много досадни са петната от чаши по повърхността на масата. За да ги отстраните, използвайте смес от краве масло и майонеза – по една чаена лъжичка, смесени с малко цигарена пепел.

Заличаване на надрасквания

Ако драскотините са леки, при почистването с препарати те се заличават. Но с течение на времето може да се появят и по-видими надрасквания или пукнатини в дървото. За да ги отстраните, използвайте пчелен восък или вазелин. След като третирате повърхността, полирайте я с мека кърпа.

Ако изберете да ползвате услугите на фирма за почистване, може да се свържете с нас на телефон: 0876 559 665.By | 2018-11-20T10:34:17+02:00 ноември 20th, 2018|Categories: Почистване на мебели|Коментарите са изключени за Почистване и полиране на мебели

About the Author: