5 съвета за премахване на неприятните миризми в дома

5 съвета за премахване на неприятните миризми в дома

Всяко еднократно почистване премахва миризмите на мухъл, застояло, но ако използвате домашни продукти, ще остане миризма на оцет. Оцетът е мощно средство за еко почистване, без химикали, в комбинация със сода и други продукти. А след като приключите с чистенето, погрижете се за освежаване на дома с приятни миризми.

Премахването на неприятни миризми, например след почистване с белина, също е основна задача за домакините. Белината е много необходима при почистване на фаянс и санитария, както и за почистване на следи от домашни любимци. Но силната й миризма не е приятна и трябва да се премахне.

Първо ще разгледаме лесен начин за премахване на миризми, а след това ще ви предложим и начини за изпълване с приятни и свежи аромати. Те са за предпочитане пред използването на изкуствени ароматизатори.

Премахване на миризми със сода бикарбонат

Ако целта ви е само да премахнете неприятни миризми, използвайте сода бикарбонат. Много неприятна е наслоената миризма от цигари. Тя прониква и се задържа в килимите и матраците, меката мебел в покривките и в завесите. Можете да изперете завесите и покривките, а килимите и матраците да обезмирисите по следния начин.

Пригответе няколко пакетчета сода и едра цедка. През цедката трябва да поръсите повърхността на килима, матрака или дивана равномерно, за да се получи тънък слой от сода. След това оставете за половин час, а още по добре за час. Отстранете слоя сода, който е абсорбирал миризмата, с прахосмукачка. Ако желаете, използвайте и следващите начини за ароматизиране на дома.

почистване със сода

снимка: https://www.wellandgood.com/

Ароматизиране с канела и портокалови кори

Най-ароматна и приятна е миризмата на сварена канела и портокалови кори. Пропорцията е следната: 2 супени лъжици канела и кората от един портокал се заливат с 4 чаши вода. Ако искате по-концентрирана ароматна смес, залейте с 2 чаши вода. Оставете сместа да къкри на тих огън и миризмата ще се разнесе из цялата кухня. Горещата смес можете да поставите и в друга стая, която да освежите по този начин.

почистване и ароматизиране с канела пи портокалови кори

снимка: https://www.flickr.com/

Ароматизиране с кафе

Кафето има приятна миризма, а освен това абсорбира други миризми в смлян вид, както и във вид на утайка. Не изхвърляйте утайката от кафе, поставете я в бурканче или чинийка в стаята, в която искате да абсорбирате миризмите. Това е много добър ароматизатори и за хладилника. Приятна миризма ще изпълни стаята, ако поставите известно количество прясно смляно кафе в хартиена или тензухена торбичка в нея.

ароматизиране на стая с кафе

снимка: https://www.rei.com/

Ароматизиране с лимон и портокал

Ароматите на тези два плода са любими на почти всички. Лимонът може да се превърне в ароматизатор по следния начин. Разрежете го на две и напълнете всяка част с едра сол. Така не само ще се абсорбират неприятните миризми, но и ще се разнася аромат на лимон.

Корите на лимоните и портокалите могат да се настържат и да се поставят в бурканче или чинийка, за да разнасят аромата си.

ароматизиране с кори от лимон и портокал

снимка: https://www.thespruceeats.com/

Ароматизиране с етерични масла

Етеричните масла предлагат разнообразие от аромати, а приготвянето на домашен спрей с тях е много лесно. Пригответе смес от чаша вода, най-добре дестилирана, и десетина капки етерично масло по ваш избор. Можете да добавите и малко оцет. Важно е водата да е дстилирана или преварена, за да не се развият бактерии в нея. Приготвеният ароматизатор трябва да престои няколко часа, за да се образува еднородна смес.

Ако искате по-концентриран ароматизатор, намалете водата наполовина и увеличете количеството на маслото. Освен един вид можете да използвате и по няколко капки от различни масла, например да смесите лимон и бергамот.

Достатъчно е да пръснете известно количество от ароматизиращата смес, за да изпълните стаята с приятно ухание.

ароматизиране на помещение с етерични масла

снимка: https://allisonhuish.com/

 

Използвайте естествени абсорбатори на миризми и ароматизатори за здравословна и приятна среда у дома.

By | 2020-03-10T13:53:10+02:00 март 10th, 2020|Categories: Съвети за почистване|Коментарите са изключени за 5 съвета за премахване на неприятните миризми в дома

About the Author: