Почистване на входна врата и вътрешни интериорни врати

Начало/Съвети за почистване/Почистване на входна врата и вътрешни интериорни врати

Почистване на входна врата и вътрешни интериорни врати

Планирайки почистването в този сезон, когато пролетта ни кани да се разделим с праха и замърсяванията, наслоени през зимните месеци, оживено обсъждаме пране на килими и почистване на прозорци. Ако домът ни е голям, вече често решение е ползване на фирма за професионално почистване. Но рядко се сещаме за елементи на дома като вратите. Както входната врата, така и вътрешните също са изложени на ежедневно замърсяване. Затова ви съветваме да включите в списъка от дейности по почистване за този сезон и почистването на вратите.

. Почистване на входна врата

Снимка: https://vsepodomu.ru

 

Почистване на мазните петна и другите замърсявания

Такива петна се получават лесно, ако по невнимание пипнем вратата с неизмити ръце. Този сезон е време да се отървем от мазните петна по вратите. С препаратите, които ви препоръчваме, ще отстраните и праха и другите замърсявания.

Пригответе препарат за миене на съдове, а можете да смесите и продукти, които имате в къщи – разтвори с оцет или лимонена киселина. Не прибягвайте до разтворители като ацетон, или поне проверете на не толкова забележимо място на вратата дали няма да разядат боята.

Можете да разтворите няколко лъжички оцет в литър топла вода. Това е най-лесният домашен  „препарат“ за мазни петна. А за по-силна смес с универсалния почистител – оцета, освен няколко лъжички от него добавете и по една лъжичка сода бикарбонат и една лъжичка препарат за пране. Разтворете ги в около един литър топла вода, като бъркате до пълното разтваряне на содата и препарата за пране.

Още един разтвор, който препоръчваме, е нишадърен спирт, смесен вода в съотношение 1:10.

Почистване на интериорни врати

Снимка: https://priborka.life

 

Почистване на следи от пръсти

За почистване на следи от пръсти, оставени от замърсени със строителни материали ръце, можете да използвате препарат за стъкла на основа нишадърен спирт. Такъв препарат можете да използвате и за пластмасови, и за дървени интериорни врати. 

Ако съвсем скоро сте се нанесли в нов дом или сте правили ремонт

Всяко почистване след ремонт е свързано с много дейности. Изнасянето на отпадъците, почистването на пръските от боя по прозорците с остро ножче или стъргалка за лед за кола са познати на всички, преминали през този етап. А за тези, които сега трябва да почистят новия или ремонтиран дом, напомняме: и вратите се нуждаят от почистване.

Входните врати се закрепват с монтажна пяна. Трябва да почистите остатъците от пяната. Това става лесно, докато пяната не е засъхнала. Ако е засъхнала, след изрязването на  излишъците можете да почистите със специални препарати от магазини като строителни хипермаркети или с разтворител като ацетон.

Ако почиствате пластмасови или дървени интериорни врати, не използвайте абразивни препарати, които ще повредят повърхността им. Достатъчно е да ги изтриете с мека влажна кърпа. Сапуненият разтвор също е подходящ за основно почистване на врати. Настържете малко сапун в топла вода и ще получите чудесно миещо средство.

За дървени врати препоръчваме и вода с малко нишадърен спирт. Но ако замърсяванията са сериозни, добавете повече спирт. Слабия разтвор можете да приготвите с 2 лъжички спирт в литър вода, а за по-концентриран разтвор пропорцията трябва да е 2 лъжички на чаша вода.

Колко дълго трябва да държите кърпата или хартията, навлажнени с препарат, върху вратата

На какъвто и препарат или домашно приготвено средство да се спрете, не е добре кърпата или хартията, навлажнена с него, да се държи върху повърхността на вратата повече от пет минути. Дори една-две минути са достатъчни, за да подейства препаратът. След това непременно избършете с влажна чиста кърпа.

By | 2019-04-22T14:57:22+00:00 април 22nd, 2019|Categories: Съвети за почистване|Коментарите са изключени за Почистване на входна врата и вътрешни интериорни врати

About the Author: