Почистване на дома – борба с влагата и мухъла

Почистване на дома – борба с влагата и мухъла

Влагата в банята е неизбежна. За справяне с нея се използват специални вентилатори, а ако имате външно прозорче, трябва да проветрявате редовно. За съжаление влагата прониква и в други стаи в дома, образува се мухъл, който трябва да се почиства.

професионално почистване на мухъл

снимка: https://www.bestclean.com.au

 

Влагата и мухълът крият сериозен риск за здравето

Установено е, че в домове, в които има влага и мухъл, условията за благоприятни за развиване на астма и алергии. Особено податливи на тези заболявания поради влагата и мухъла, който отделя спори, са децата. Спорите водят до възпаления на дихателните пътища.

Астмата е най-разпространеното хронично заболяване сред учениците и броят на заболелите нараства. За здрави деца и за здравето на цялото семейство почиствайте редовно мухъла.

как да се справим с мухъла в дома

снимка: https://www.moldtips.com

 

Почистващи средства за мухъл

  • Оцет

За еко почистване използвайте оцет. Най-добре е това да е бял оцет. Намокрете кърпа и я наложете върху петното от мухъл, или напръскайте с оцет, използвайки спрей. След 15 минути напръскайте отново. След това забършете с чиста кърпа или почистете с четка, ако петното е упорито. Накрая забършете с влажна кърпа.

  • Сода бикарбонат

Още един продукт, с който можете да почистите мухъл, е содата бикарбонат. Пригответе разтвор от сода и вода – 2 супени лъжици в половин литър вода – и напръскайте мухълното петно със спрей. Изтъркайте с кърпа или гъба с абразивна повърхност. След това отново напръскайте и оставете да изсъхне. Повторно нанесеният разтвор ще предотвратява ново образуване на мухъл на това място.

  • Кислородна вода

Кислородната вода също е сред почистващите продукти, които препоръчваме. Можете да я използвате и смесена с оцет в съотношение 1:1. Поставете в бутилка със спрей и напръскайте обилно. След 10-15 минути изтъркайте и подсушете.

  • Белина

С белина също можете да се справите с мухъла. Но това е продукт, който може да предизвика алергия. Трябва да пазите очите си от попадане на пръски. Сложете си ръкавици и използвайте малко количество белина. Най-удобно е да я пръскате със спрей. След това изчакайте 5 минути, докато изсъхне. Изтъркайте с гъба или кърпа, които имат абразивна повърхност. Но търкайте внимателно, за да не повредите и повърхността, която почиствате. Освен че премахва спорите на мухъла, белината убива и микробите. Препоръчваме използването на белина за почистване на мухъл във фуги.

почистване на дома от мухъл

снимка: https://www.everdrytoledo.com

 

Още съвети за справяне с влагата и мухъла

  • Ако избиването на влага и образуването на мухъл се дължи на повреда във водопроводната система, трябва да направите ремонт колкото може по-скоро.
  • Купете си абсорбатор за влага, струва си да инвестирате в уреда, който ще създаде здравословна среда у дома.
  • Следете процента на влагата у дома с влагомер. Ако се задържа висок, поставете в съд килограм сол. Това е продукт, който абсорбира влагата. Трябва периодично да сменяте солта, когато се навлажни много.
  • Изнесете саксиите на балкона. Изпаренията от растенията допринасят за увеличаване на влагата в стаята.
  • Сушенето на пране в стая, дори прането да е изцентрофужено добре, води до отделяне на влага. Ако в стаята вече има петна от влага и мухъл, избягвайте да сушите прането там. По-добре изнесете сушилника на балкона.

Ако се нуждаете от помощ в борбата с мухъла, не се колебайте да се свържете с Casa Limpia – защото ние предлагаме професионални решения за почистване на дома!

By | 2019-11-11T08:01:06+02:00 ноември 11th, 2019|Categories: Почистване на домове|Коментарите са изключени за Почистване на дома – борба с влагата и мухъла

About the Author: