Почистване на завесите у дома – пране на пердета

Начало/Пране на дивани, матраци, пердета, килими и автосалон/Почистване на завесите у дома – пране на пердета

Почистване на завесите у дома – пране на пердета

Сезонното почистване задължително включва почистването на завесите, най вече чрез изпиране. А при запрашен въздух е добре да ги почиствате и по-често. Така ще отстраните не само натрупания прах, но и миризмите, които неизбежно се просмукват в материята на завесите.

пране на пердета софия

Достатъчно ли е да почистваме завесите с прахосмукачка

Може да ви се струва странно, но честото почистване с прахосмукачка, например на месец или на две седмици, е препоръчително. Използвайте най-слабата степен на прахосмукачката. Заедно с праха ще отстраните и косми от домашния любимец, ако имате такъв. А прахосмученето на завесите не отнема много време.

Почистването с прахосмукачка ще улесни и изпирането на завесите при основно почистване.

Редовни грижи за завесите

Освен отстраняването на прах се грижете завесите да не попиват миризма, най-вече от готвене или от дим при пушене. Проветрявайте редовно, не само за да прочиствате въздуха, а и да не давате възможност миризмите да се просмукват в материята на завесите.

В кухнята, където възможността за просмукване на миризми е най-висока, използвайте редовно аспиратора. Добре е завесите тук да са от материя, която може да се пере в пералня. На етикетите обикновено посочват как трябва да се перат материите. Вземете предвид и този фактор при избора и покупката на завеси за кухнята.

Най-практични са леките материи

Разбира се, изборът на завеси зависи от предпочитанията на семейството и от съчетаването с другите елементи на обстановката. Но най-практични са завесите от леки материи. Дори да не са за пране в пералня, те съхнат бързо, а това е много важно, особено в студените сезони.

пране на завеси софия

При изпирането на завесите вземайте предвид естеството на материята

Завесите се перат по един начин, ако са от деликатни материи като дантела или коприна, по друг ако са от лен, памук или друг тънък плат. А изпирането на завеси от тежки материи има друга специфика.

За леките завеси от деликатни материи е достатъчно да се изперат на ръка. В никакъв случай не трябва да използвате гореща вода; водата трябва да е хладка. А ако не сте ги прали по-дълго време, можете предварително да ги накиснете.

Ако изпирате завеси от лен, памук, или лека изкуствена материя, можете да ги пуснете в пералнята. И тук не трябва да перете на висока температура, освен това програмата трябва да е кратка. Ако прецените, че материята няма да се намачка, можете и да пуснете завесите да се центрофугират.

При тежките материи за завеси е изключено машинно пране, не ви препоръчваме и ръчно. Такива материи задържат много вода, така че ще съхнат дълго, освен това ще натежат от водата и материята ще се разтегли, когато ги прострете. Почистването с пара е единственият подходящ начин. За целта си осигурете ръчна парочистачка. Почистването трябва да се извърша от горния край надолу. Парочистачката не трябва да бъде на много малко разстояние от завесата, дръжте я поне на 20 сантиметра по време на почистването.

За пране на пердета и завеси с професионална почистваща техника и перпарати,  свържете се с Casa Limpia.

By | 2018-08-23T07:44:04+00:00 август 13th, 2018|Categories: Пране на дивани, матраци, пердета, килими и автосалон|Коментарите са изключени за Почистване на завесите у дома – пране на пердета

About the Author: