Почистване на замърсено стъкло на фурна

Почистване на замърсено стъкло на фурна

Честото печене неизбежно замърсява стъклото на фурната. Редовното почистване на фурната и нейното стъкло е задължително, ако не искате да се натрупат петна от замърсявания, които ще изискват много повече търкане и повече време, за да се отстранят. Включете това в редовните грижи за чистотата на кухнята и ще се радвате на незамърсена стъклена вратичка на фурната, през която безпроблемно ще наблюдавате печенето на ястията.

 

Почистване на замърсено стъкло на фурна

 

Как да почистите стъклото на вратичката на фурната

Ако си създадете навик да забърсвате и почиствате след всяко използване на фурната, можете да се справите само с кухненска хартия или с микрофибърна кърпа. Много удобно е използването на гъба с мек абразивен слой от едната страна.

За да почистите вече силно замърсено стъкло, трябва да имате на разположение и домашни препарати.

  • Сода бикарбонат и оцет

Първо пробвайте с домашни продукти, добре познати на домакините като ефективни почистващи средства. Такива са содата бикарбонат и оцетът.

Пастата от сода с добавена малко вода действа като лек скраб. А за разяждане на упорити петна и наслоявания смесете сода с оцет, за да използвате силата на реакцията между двата продукта. Първо нанесете пастата от сода върху стъклото, а след това напръскайте с оцет. Изчакайте 10-15 минути и забършете.

  • Препарат за стъкло

Можете да използвате и препарати за стъкло както за слабо, така и за силно замърсена стъклена част на вратичката на фурната. След отстраняване на замърсяванията напръскайте с препарата и забършете.

  • Препарат за миене на съдове

При повече мазни пръски и петна по стъклото първо забършете с гъба, потопена в разтвор на препарат за миене на съдове. След като почистите, за постигане на блестяща повърхност напръскайте и с препарат за стъкло.

 

Ако стъклената вратичка на фурната може да се разглоби

Ако вратичката на фурната дава възможност за разглобяване, можете да почистите и между двата слоя стъкло. Между тях често попадат трохички, прах и други частици. Те трябва да се отстранят, за да се постигне пълно почистване. Ако не можете да ги извадите за пълно поичстване и на вътрешните им страни, използвайте пръчица с кухненска хартия обвита около единия край, който да пъхнете между стъклата и да оберете праха и замърсяванията. След това още веднъж обвийте края на пръчицата с хартия, за да забършете за окончателно почистване.

При разглобяването е за предпочитане да ви помага още един член от семейството, за да може вратичката да се задържи и да се разглоби за вътрешно почистване. При сглобяването отново трябва да разчитате на помощ, за да се справите.

 

Колко често да почиствате стъклото на фурната

Ако не се налага да отстраните петна от силно замърсяване с пръски и парченца продукти от от ястието след поредното печене, почистването трябва да бъде извършвано веднъж седмично. Така няма да дадете възможност за образуване на плътни замърсявания.

Ако ползвате фурната по-рядко, е достатъчно чистене на по-дълги периоди, например веднъж месечно или на три месеца. Всяка домакиня може да прецени кога е необходимо да премахне замърсяванията по стъклото на фурната.

Честото почистване при ползване на професионални почистващи услуги не дава възможност за наслагване на лепкав слой, който може да се премахне само с много търкане или с препарати с агресивно действащи съставки.

 

Ако фурната е с функция самопочистване

При фурни с тази функция следвайте инструкциите, за да може процесът да протече правилно. При почистването ще се премахнат замърсяванията и от вътрешната част на стъклото на вратата. Остава само да забършете и отвън, за да постигнете пълна чистота

By | 2023-02-06T10:21:03+02:00 февруари 6th, 2023|Categories: Съвети за почистване|Коментарите са изключени за Почистване на замърсено стъкло на фурна

About the Author: