Почистване на захабени кухненски съдове и уреди

Начало/Почистване на кухня/Почистване на захабени кухненски съдове и уреди

Почистване на захабени кухненски съдове и уреди

Обикновено в дома почистването на кухнята е трудна задача, не само с повърхностите, които поемат замърсявания от пръски и частици продукти, но и със замърсените уреди и съдове. За да не се замърсят дотолкова, че почистването им да отнеме много време и усилия, е добре да се почистват след всяко използване.

почистване на готварска печка

Не са необходими специални и скъпи препарати

За поддържане на чистотата на уредите и съдовете не е необходимо да се запасявате с различни видове препарати. Содата бикарбонат, оцетът и водата обикновено изчистват всички замърсявания. Така ще се възпобзвате от предимствата на екологичното почистване.

Лимоните също са много ефикасни като почистващо средство. Но не трябва да ги използвате върху части от неръждаема стомана, защото тези части ще потъмнеят.

А за премахване на следи от замърсяване и пръски по метални повърхности и излъскване до блясък се запасете с шишенце бебешко олио.

 

Най-използваните уреди в кухнята

Редовно използвани са котлоните и фурната на готварската печка, съдомиялната, кафе машината или кафеварката, блендерът, тостерът, затова бялата техника се нуждае най-често от почистване в кухнята.

Котлоните и фурната се нуждаят от най-често почистване, особено ако яденето изкипи. Пръските и налепите трябва да се почистват редовно. Пригответе паста от вода и сода бикарбонат, за да отстраните замърсяванията около котлоните и във фурната. Ако котлоните ви са фазови, първо трябва да почистите дупчиците на горелките, които са запушени, с игла или с кламер. След почистването с пастата от сода и вода, която трябва да престои поне час, избършете с мека влажна кърпа или кухненска хартия.

С оцет можете да почистите и дезинфекцирате съдомиялната. Изсипете половин чаена чаша оцет в резервоара и пуснете съдомиялната, без да поставяте съдове или прибори.

За кафе машината използвайте равни количества оцет и вода, изсипани в отделението за вода, за да премахнете натрупания варовик. Когато се изтече половината от разтвора, изключете машината и оставете да почине около час, след което източете и останалата вода. Накрая пуснете да се изтекат няколко резервоара с чиста вода, за пълно отстраняване на налепите и на миризмата на оцета.

За почистване на блендера изсипете в каната му гореща вода и добавете няколко капки препарат за чинии. Пуснете го да работи, а след 2-3 минути спрете и измийте с чиста вода.

Изтръскайте трохите от тостера, извадете долната чинийка, за да я почистите добре.

почистване на кухненски уреди

За загорели съдове

Загорялото се премахва със смес от една част сода и две части вода. Сместа се изсипва в съда и се оставя да действа няколко часа, след което лесно се отстранява слоят загар. Изплакнете добре.

професионално почистване на бяла техника

И още някои продукти с почистващи свойства, които може би ще ви изненадат

Ако имате в хладилника кетчуп, той е отлично средство за почистване на медни съдове. Разбира се, след натъркването с кетчуп трябва да изплакнете и да забършете.

Газираната вода е много ефикасна за почистване на мивка от алпака. След изтъркване с кърпа, натопена в газирана вода, забършете със суха кърпа.

За мивката от алпака и други метални повърхности можете да използвате и паста за зъби, с която да натъркате, а след това да забършете. Като леко абразивно средство можете да използвате и брашно, с което се изтърква подсушената метална повърхност.

За професионално почистване на кухни и кухенски уреди – свържете се с екипа на Casa Limpia.

By | 2019-05-27T10:12:09+00:00 май 27th, 2019|Categories: Почистване на кухня|Коментарите са изключени за Почистване на захабени кухненски съдове и уреди

About the Author: