Почистване на килим на място

Почистване на килим на място

Меките настилки в дома определено се подлагат на ежедневно замърсяване. Няколко пъти в годината трябва да им се прави основно почистване. Най-добре е да възложите това на професионална почистваща фирма. А междувременно можете да почиствате килима у дома. Това е удобно и не толкова трудно, както ще видите от нашите съвети. Някои от тях, изпитани  през десетилетията и прилагани от нашите баби и прабаби, които са почиствали всичко на място, са особено препоръчителни.

Почистване на килим на място

Пригответе гъба, мека четка, кърпа за попиване на влага

Средствата, които ще ви предложим, са навън (снегът) или в кухненските шкафове (сода и оцет). За нанасяне на смесите, които ще приготвите, са подходящи мека четка или гъба. След нанасяне на домашно приготвения почистващ разтвор, който се оставя да действа известно време, можете да попиете влагата с кърпа. След почистване и изсъхване е добре да почистите и с прахосмукачка.

Но ако имате вълнени килими, ви напомняме да не използвате четка или влажна кърпа. Това ще повреди влакната. По-добре не рискувайте и ги дайте на фирма за почистване в София или града, в който живеете, за да ги почистят по подходящ начин.

Падне ли сняг, използвайте го за почистване на килимите

Ако живеете в област, в която зимата пада обилен сняг, това е много добро условие за „пране“ на килимите ви. Изнесете ги навън и ги разстелете с опаковата част нагоре. Лицето на килима трябва да е към снега. Натъркайте със сняг, а след това изчеткайте.

Ако нямате двор, потърсете градинка близо до блока за този вид почистване, така ще дадете пример и на съседи, които после ще са ви благодарни.

Почистване на килим със сняг

Содата – това универсално средство, ще почисти и килима

Редовно препоръчват содата за почистване на всякакви повърхности, дори като средство за отпушване на канала, в комбинация с оцет. А тук ще ви предложим да я използвате и за да премахнете замърсяванията от килима. Содата е абразивен продукт, но тя е леко абразивна и не нарушава целостта и качеството на повърхностите. Напръскайте килима със сода и оставете да подейства около половин час. След това почистете с прахосмукачка.

Сода и оцет за почистване

Между периодите на пране на килими от фирма, която ще ги вземе от дома ви и ще ви ги върне изпрани и чисти, използвайте и сода и оцет, за да освежавате килимите периодично. За целта пригответе оцет и сода. Първо трябва да направите разтвор от равни части хладка вода и оцет. Към този разтвор добавете малко сода. Например на един литър, съдържащ равни количества хладка вода и оцет, добавете 4-5 супени лъжици сода. Намокрете мека четка и започнете да търкате килима. След като изсъхне, можете да почистите и с прахосмукачка.

Класическото почистване със сапунен разтвор

Сапунът е старо, класическо и изпитано средство. Не е необходимо да киснете килима в сапунена вода. Подгответе разтвора и изтъркайте повърхността с гъба. Тук има още един трик, ако искате цветовете да греят още по-ярки. Първо поставете малко етилов спирт върху гъбата, а след това почистете със сапунения разтвор.

Междинни почиствания между професионалните пранета на килимите

Междинното почистване не отнема много време, а премахва голяма част от замърсяванията. Така поддържате чистота в дома и вида на самите килими.

By | 2018-11-26T15:14:02+00:00 ноември 26th, 2018|Categories: Пране на дивани, матраци, пердета, килими и автосалон|Коментарите са изключени за Почистване на килим на място

About the Author: