Почистване на кухня и бяла техника

Почистване на кухня и бяла техника

Кухнята със сигурност изисква най-много време за почистване и поддържане. Препоръчваме ви и основно почистване поне три пъти годишно от фирма за почистване на домове. А междувременно нека припомним основните дейности за почистване на кухнята, включително и на задължителните за тази стая бели електроуреди.

Почистване на кухня

Снимка: https://www.eatright.org

Почистването на пода

Най-практичен е подът с настилка от теракота или гранитогрес, който вече е типичен за домовете. Такъв под се почиства лесно. Не е необходимо да използвате препарати, стирката, потопена във вода и след това изцедена, ще обере праха и дребните боклучета.

Почистване на плота

Почиствайте плота веднага след използване, така ще си спестите време за отделно почистване и няма да има риск трошичките и парченцата от продукти, останали след рязане, да паднат на пода и да замърсят. С микрофибърна кърпа почистването е лесно – така извършвате еко почистване, без препарати.

преди почистването на кухнята

Почистване на шкафчетата

Нека при всяко отваряне на шкафче да обирате разсипан ориз, сол или друг продукт, ако от пакета е паднало дори малко количество. Ако ви е останало мъничко продукт в една опаковка, включете го по възможност в следващото готвене. А за вратичките на шкафчетата също ви препоръчваме почистване с микрофибърна кърпа.

след почистването на кухнята

Почистване на бялата техника

Тези уреди са изложени на замърсяване дори от въздуха в кухнята, когато готвите или обработвате продукти. Най-изложени на замърсяване са готварската печка и хладилникът. След попадане на пръски върху печката избършете веднага. А за почистване на всички бели електроуреди с метална повърхност можете да използвате домашен препарат. За него са ви необходими четвърт чаена чаша сода, половин чаена чаша белина и четири чаши топла вода. Смесете ги в подходящ съд и потапяйки гъба в сместа, нанесете върху повърхностите на уредите. Изчакайте десетина минути и след това избършете с гъба, потопена във вода. Накрая избършете. Уредите ще блеснат.

За почистване на бяла техника с пластмасова повърхност е достатъчно избърсване със спирт.

Най-голямото предизвикателство при чистенето – готварската печка и особено фурната

Домакините с опит знаят, че могат да си направят домашна паста за чистене – сода бикарбонат с малко вода. Но това не е подходящо средство за керамични или стъклени повърхности, тъй като содата е абразив. Затова пък за готварската печка и фурната от метал тя е чудесно почистващо средство. Нанесете и оставете да подейства около половин час, а след това избършете. Почиствайте редовно фурната, а ако сте пропуснали да направите това доста дълго, единственото решение е да заявите услугата професионално почистване  от фирма.

Почиствайте скарата след всяко печене

Почти във всеки дом има специални четки за почистване на загорели частици от скара след печене. Но преди това покрийте скарата с кухненска хартия и я оставете да попие мазнината. Така ще имате по-малко за почистване.

Почистване на блендера, чопъра, миксера

Тези малки уреди се използват ежедневно и е лесно да ги измиете веднага след употреба. Ако по някаква причина сте оставили уреда без да го измиете, при първа възможност накиснете купата и бъркалките, а след това ги почистете. Така следващия път ще имате подръка чист и готов за употреба уред. Ако блендерът или чопърът е силно замърсен, сипете в купата топла вода и мъничко препарат, след това включете за кратко. След това ще измиете по-лесно.

 

By | 2019-02-19T09:16:47+02:00 февруари 19th, 2019|Categories: Почистване на кухня|Коментарите са изключени за Почистване на кухня и бяла техника

About the Author: