Почистване на матрака в дълбочина – важно за добро здраве

Почистване на матрака в дълбочина – важно за добро здраве

Все по-популярни сред средствата и уредите за възстановяване на чистотата в дома са прахосмукачките за почистване в дълбочина на матраци и възглавници.

Най-добри за извличане на прах, акари и други замърсявания са уредите на фирми за почистване на домове. Те са много мощни и се справят отлично с премахването на всички замърсявания не само по повърхността, но и навътре в матрака или възглавницата.

За междинно почистване може да си осигурите прахосмукачка за акари, с която да поддържате оптимална чистота.

Но поддържането на чистотата на матраците може да се постигне с домашни средства и обикновена прахосмукачка. За почистването основна роля играе продуктът сода бикарбонат. За да се постигнат добри резултати, почистването трябва да се извършва редовно.

 

Колко често трябва да се почиства матракът

 

Колко често трябва да се почиства матракът

Според експертите почистването на матрака в дълбочина трябва да се извършва веднъж на  всеки сезон, или най-малко два пъти годишно. Така се премахват както запрашаването, така и акарите и люспите от кожа.

Ако у дома имате човек с алергия, почистването трябва да се извършва по-често.

Ако пренебрегнете необходимостта от отстраняване на замърсяванията от матраците в дома може да причини хрема, дразнене на очите, кашлица и други подобни реакции.

 

Почистване на матрака в дълбочина

 

Домашно почистване на матрака

За да почистите матрака, освен прахосмукачка трябва да приготвите сода бикарбонат, течен сапун, оцет и вода.

За нанасянето на разтвора пригответе спрей.

Първо махнете всички чаршафи. Те трябва да се изперат, както и калъфките на възглавниците.

След това почистете с прахосмукачката цялата повърхност на матрака – горната и долната част, както и страничните повърхности.

Casa Limpia използва професионалната прахосмукачка KIRBY, с помощта на която се почистват в дълбочина всички акари, без да се допуска разнасянето им и запрашаването на помещението.

След това трябва да се почистят петната, ако има такива. Почистете с малко количество разтвор на течен сапун и вода, като го нанасяте с кърпа и разтъркате.

След това поръсете горната страна на матрака със сода. Може да я смесите с малко количество – няколко капки – ароматно масло. Трябва да оставите содата да действа няколко часа. Тя не само ще абсорбира праха и замърсяванията, но и ще неутрализира миризмите.

Докато содата действа за почистване на матрака, отворете широко прозорците. Проникващата дневна светлина и слънчевите лъчи ще помогнат за унищожаването на плесени и бактерии.

Почистете содата с прахосмукачка. След това обърнете матрака и повторете процедурата за почистване с долната страна.

След като почистите и долната страна, застелете чисти чаршафи.

 

 

Много е важно да се почистват редовно матраците и възглавниците

Редовната смяна на чаршафите всяка седмица не е достатъчна за поддържане на чистотата на матраците в дома ви. Почистването със сода бикарбонат е много важно, за да се поддържа добра хигиена между периодите на почистване от професионална фирма, която ще почисти най-добре и матраците ви в дълбочина.

Всяка нощ човешкото тяло отделя около половин литър пот и около грам кожени люспи. Така се създава благоприятна среда за размножаване на бактерии, спори и акари. В един матрак могат да се размножат от 100 000 до 10 милиона акари. Това показва колко важно е да се почистват редовно матраците. Освен тях почиствайте и възглавниците по същия начин. Подменяйте ги с нови на всеки две години, а още по-добре всяка година.

By | 2022-10-25T07:43:55+03:00 октомври 25th, 2022|Categories: Съвети за почистване|Коментарите са изключени за Почистване на матрака в дълбочина – важно за добро здраве

About the Author: