Съвети за почистване на мека мебел в домашни условия

Съвети за почистване на мека мебел в домашни условия

Почистване на мека мебел е необходимо за всеки дом. Удобството на тези мебели е несъмнено и те се използват интензивно, ежедневно. С използването тапицерията неизбежно се замърсява. Препоръчваме ви периодично да заявявате пране на мека мебел от Casa Limpia, за да се отстранят напълно всички замърсявания, включително в дълбочина.

Междувременно можете да се грижите за тапицерията на меката мебел в дома ви с домашни средства или използвайки препарати от магазините. Така замърсяванията няма да се наслагват и периодичното почистване ще се извършва по-бързо и лесно.

 

Почистване на мека мебел

 

Първо трябва да отстраните праха

За да отстраните праха върху тапицерията, използвайте прахосмукачка. Но не се ограничавайте само с тапицерията – трябва да изчистите от прах и ъглите с дървената рамка. Ако тапицерията е мъхеста, изтупайте праха, като използвате влажен стар чаршаф, който поставите върху тапицерията и тупате върху него.

 

Препарати за почистване от магазина

Най-лесно е да купите специален препарат за мека мебел от специализиран магазин, а може да намерите такъв и в големите супермаркети. Но първо трябва да проверите дали даденият препарат, дори с надпис „универсален“, няма да повреди материала на тапицерията или да промени цвета. Затова пробвайте върху странична част и ако се уверите, че няма риск от повреждане, продължете с почистването на цялата тапицерия.

 

Домашни средства за почистване – сода бикарбонат, лимонтозу

С разтвор на сода бикарбонат можете да почистите успешно леки замърсявания. Разтворете супена лъжица сода в чаша топла вода. Добавете няколко супени лъжици оцет. След като сместа кипне, започнете да нанасяте върху тапицерията. След това изчакайте малко – около 10 секунди, и попийте с кърпа. Не допускайте разтворът да проникне в дълбочина. С разтвор от сода и оцет можете успешно да почистите всякаква изкуствена тапицерия.

Лимонтозуто може да почисти петна от кафе, вино или мастило. Разтворете малко количество, около чаена лъжичка, в топла вода и натъркайте петното, след това бързо попийте. Внимавайте да не разнасяте оцветяването. На края почистете с влажна кърпа. Ако не сте сигурни, че ще се справите с отстраняването на петното по този начин, по-добре възложете това на фирма за пране на тапицерия в София.

 

Почистване с прах за пране

Ще ви трябват малко прах за пране и топла вода. Изсипете в около 300 мл топла вода около ¼ чаша прах за пране, смесете ги добре, за да се разтвори прахът. Нанесете с кърпа или гъба върху тапицерията, а след около 10 секунди попийте. На края почистете от разтвора, като забършете с влажна кърпа, а след това със суха.

 

Изсушаване на тапицерията след домашно изпиране

Препоръчваме ви след домашното изпиране със сода и оцет, лимонтозу или прах за пране, да изсушите тапицерията със сешоар, за да не проникне разтворът дълбоко навътре.

 

Ако тапицерията е велур или кадифе

За почистване на такива тапицерии можете да използвате разтвор от вода и амоняк. Разтворете 2 супени лъжици амоняк в литър студена вода. Натъркайте тапицерията с кърпа, потопена в разтвора, и оставете да подейства около час. След това изчеткайте с мека четка и изсушете със сешоар.

 

Рискове при почистване на тапицерия в домашни условия

Прането на мека мебел в домашни условия може да причини поява на мухъл навътре, а може и да повреди самата тапицерия. Преценете дали си струва да вършите това. Дори еднократно почистване на меката ви мебел от професионална фирма е по-сигурно и по-лесно. Свържете се с нас – възложете го на специалистите от Casa Limpia, които имат опит с почистване на всякакви тапицерии и разполагат с различни препарати за почистване.

By | 2021-06-16T17:03:55+03:00 юни 16th, 2021|Categories: Пране на дивани, матраци, пердета, килими и автосалон|Коментарите са изключени за Съвети за почистване на мека мебел в домашни условия

About the Author: