Почистване на опушени стени

Почистване на опушени стени

При всяко чистене се забърсва прахът, пуска се прахосмукачка, изхвърлят се отпадъци и така – до следващото междинно почистване. А когато дойде времето за основно почистване, се обръща внимание и на стените. Ако се отоплявате с дърва, те се опушват и не изглеждат добре.

Понякога за съжаление се случват пожари. Тогава опушването е голямо и предстои  много работа. Ето нашите съвети за удачно отстраняване на саждите и връщане на добрия вид на опушените стени.

 

Почистване на опушени стени

 

Опушени от печка на дърва стени

Средствата, които ще ви трябват, са обикновени. Пригответе си гъба и сапун за пране. За предпочитане е сапунът да е домашен, тъй като съдържа повече луга.

Намокрете гъбата и натъркайте със сапун. Започнете да нанасяте сапунената пяна върху стената. Първото нанасяне помага за абсорбиране на саждите. След това минете стената втори път с влажна гъба, за да забършете до чистота.

 

Ако в стая е имало пожар

При инцидент с уред или по друга причина може да се получи пожар. Следите му са много по-големи, отколкото от палене на печка на дърво. Ако е горяла пластмасова част на уреда, опушването е много упорито. Подгответе се за продължително почистване.

  • С домашен сапун

Ако по стените и тавана има мокри участъци, изтъркайте ги с гъба и сапун. След това започнете да почиствате и другите части на засегнатите от пожара стени и таван.

  • С вода, миещ препарат и амоняк

Освен гъба и сапун можете да използвате по-ефикасна комбинация – вода, миещ препарат и амоняк. И тази смес трябва да се нанася с упорито търкане, за да се отстранят саждите. Амонякът има избелващи свойства и е важен компонент.

  • С обезмаслител

Отново ще напомним, че успехът на почистването зависи от това, да използвате продукт с алкален характер. Такива са обезмаслителите, затова можете да търкате почернелите участъци с гъба, напръскана с обезмаслител. След първото търкане трябва да почистите, минавайки отново цялата площ с влажна гъба.

  • С препарат за стъкло

Ако у дома имате препарат за почистване на стъкло, използвайте него. Препаратите за стъкло съдържат амоняк и затова ще свършат работа. И при този начин първо почиствате веднъж основно, а след това довършвате с второ търкане.

  • С гасена вар и сода бикарбонат

Пригответе гасена вар – количество колкото компотен буркан. Добавете 5-6 пакетчета сода и получавате паста, която трябва да нанесете върху почернялата повърхност. След това забършете с влажна гъба или кърпа.

  • Със сода каустик

Трябва много да внимавате за кожата и очите, когато използвате сода каустик. Пригответе разреден разтвор, с който измийте почернялата повърхност. След това забършете с влажна гъба или кърпа.

 

Работете с ръкавици

Когато почиствате сажди от опушени стени и таван, пригответе си и ръкавици, за да предпазите кожата не само от замърсяване, но и от евентуално изгаряне.

 

Ако резултатът от почистването не ви удовлетворява напълно, трябва да боядисате стените и тавана

Ако в стаята е имало пожар и опушването е било силно, ще трябва да боядисате, за да се получи добър вид на стените и тавана.

Можете да използвате фасадна боя със силикон. А за кухнята и банята е подходяща боя за влажни помещения, която дава много издръжливо покритие.

Свържете се с нас! Възложете на Casa Limpia почистването на вашите опушени стени и ще върнем чистотата им. Ние използваме подходящи препарати и имаме опит с почистване на такива замърсявания.

By | 2022-02-09T12:03:02+02:00 февруари 9th, 2022|Categories: Препоръки за почистване|Коментарите са изключени за Почистване на опушени стени

About the Author: