Почистване на повърхности с настилки от плочки или мрамор

Почистване на повърхности с настилки от плочки или мрамор

Подовете и стените, облицовани с плочки или естествени материали, се нуждаят от редовно почистване. Когато ги поддържате в добър вид, блестящи от чистота, целият дом изглежда чист и приветлив. Трябва да си съставите план за реда на почистване на повърхностите, за да изразходвате по-малко време и да успявате да почистите напълно.

Почистване на плочки или мрамор

Изберете почистващите средства според материала на настилката или облицовката

Много важно е да почиствате всеки вид облицовка с подходящите за това препарати. Така ще избегнете загуба на блясък и надрасквания.

По-лесен е изборът за почистващи средства за керамичните плочки. Ако по тях са се натрупали прах и замърсявания, първо трябва да отстраните замърсяващия слой – с кърпа или четка. Обикновено е достатъчно да ги измиете с вода, в която сте разтворили малко сода. За по-замърсени облицовки можете да добавите и малко течен сапун. Ако използвате течен сапун, след това трябва да изплакнете с чиста вода.

Внимавайте при почистване на мрамор

За мраморните настилки и облицовки трябва да се избягват препарати с абразивни свойства. Затова е препоръчително само да измиете с топла вода. Оцетът също може да навреди на мраморната повърхност, затова не го използвайте върху мраморни повърхности.

Почистете фугите преди плочките

Фугите са местата, в които се задържат най-много прах и отпадъци. Почистете ги с мокра кърпа, а за да отстраните по-добре натрупаните отпадъци, използвайте стара четка за зъби. Ако наслояванията са упорити, използвайте оцет. Пригответе смес от равни части оцет и вода и поставете в бутилка със спрей. След това напръскайте фугите и изчакайте да се размекне замърсяващият слой.

Белината също може да се използва за почистване на фугите, ако те са бели. За предпазване на ръцете си поставете ръкавици. Белината трябва да е повече от водата, в съотношение 3:1. Нанасянето на разтвора се постига лесно с четка. След отстраняването на замърсяванията трябва да изплакнете добре.

Ако почистите цветни фуги с белина, цветът им ще избелее. Затова не е препоръчително да използвате тази смес за такива фуги.

Улеснете почистването на плочките в банята

За да почистите бързо плочките в банята на пода и стените, първо пуснете горещата вода от душа за няколко минути. Това ще улесни отделянето на замърсяванията от повърхността на плочките. Изчакайте около четвърт до половин час и започнете да чистите.

Ако в банята се е образувал мухъл

Много ефективна за почистване на мухъл е сместа от равни части амоняк и вода. Но преди да започнете почистването, осигурете добро проветряване на банята.

Поставете си ръкавици и използвайки мека чета, почистете със сместа от вода и амоняк. След като отстраните плесените, изплакнете само с вода и подсушете.

Подсушаването на плочките или мрамора след измиване

След всяко подово почистване или почистване на облицовка от плочки или мрамор е много важно да подсушите повърхността. Така върху току-що почистената повърхност няма бързо да се наслоят нов прах и отпадъци.

При редовно почистване ще е достатъчно измиване с вода и подсушаване

При редовно почистване на повърхностите, облицовани или настлани с плочки или естествени материали, веднъж седмично, вече ще е достатъчно само измиване и подсушаване, а самото почистване ще отнема по-малко време.

Ако нямате възможност да почиствате и се наслоят доста замърсявания

Ако повърхностите са силно замърсени, не губете време. Обадете се на професионалистите в основно почистване на плочки и облицовки и настилки от естествени материали. Специалистите от Casa Limpia ще възстановят чистотата в дома ви.

 

By | 2019-10-24T07:17:34+03:00 октомври 24th, 2019|Categories: Почистване на баня|Коментарите са изключени за Почистване на повърхности с настилки от плочки или мрамор

About the Author: