Почистване на фугите в банята

Почистване на фугите в банята

Фугите на плочките са места, много удобни за попадане и задържане на прах и мръсотия. А почистването им е трудно, не само поради това, че са тесни. Често обръщаме внимание на „голямото“ почистване, а когато се вгледаме във фугите, виждаме, че са доста замърсени. В банята, особено когато не се проветрява добре, мухълът лесно се загнездва между плочките. Почистването със стирка е достатъчно за подовата настилка, но не е достатъчно за фугите в нея.

Почистване на фугите в банята

Чистотата на фугите е не само начин за постигане на по-приятен вид на плочковите настилки  в банята като цяло. С почистването на банята отстраняваме и множество микроби, които намират благоприятна среда за развитие във фугите на плочките.

За да почистите фугите, не ви трябват само препарати

Когато стане дума за почистване, всеки първо се сеща за подходящи препарати. Но първото, с което трябва да се запасите, е търпение, защото почистването на фугите е трудно и ще ви отнеме доста време.

Освен това трябва да подготвите и подходящ инструмент за почистване – стара четка за зъби е достатъчно удобна за тази цел. Ако ви чака отстраняване на сериозно замъсяване, снабдете се с по-твърда четка.

А препаратите можете да си направите сами. У дома имате достатъчно суровини – сода бикарбонат, оцет и вода. За по-агресивен препарат можете да добавите и лимонов сок.

Пропорциите на продуктите за препарата

Ако искате да пробвате първо с по-леко действаща смес, пропорциите на содата и оцета могат да са по-малки – по половин чаена чаша на 7-8 чаши вода. С добавянето на половин чаша лимонов сок ще постигнете по-агресивна смес. Водата трябва да е хладка.

Друг вариант е използване само на оцет, неразреден.

професионално почистване на баня

Нанасянето на сместа за почистване

След като смесите содата, оцета и водата (и лимоновия сок, ако искате да постигнете по-силен почистващ ефект), изсипете сместа в бутилка с пулверизатор. Така ще можете лесно да я нанесете във всяка фуга при почистването на плочките в банята. Ако решите да използвате само оцет, пулверизаторът също е подходящ.

Почистващата смес трябва да се остави да подейства известно време

За да разяде натрупания слой мръсотия, сместа трябва да действа около 10 минути, а при по-замърсени фуги изчакайте поне 15 минути.

Отстраняване на замърсяването

След като сместа от сода, оцет и вода действа достатъчно време, трябва да почистите фугите от замърсяванията. Почистването става лесно с четката за зъби.

За окончателно почистване избършете с влажна кърпа. Кърпата трябва да се изплаква периодично. Затова ще ви трябва леген с хладка вода, в която да я изплаквате.

Почистване с готови препарати

Ако предпочитате силата на почистване на продаваните в магазините препарати почистване на фаянс, подходящи са всички видове белина – течна или под формата на гел. Още един вариант е белина, смесена с прах за пране.

Белината (със или без добавен прах за пране) може да се нанесе и неразредена, когато фугите са по-замърсени. За по-леки замърсявания можете да разредите с хладка вода. И тук трябва да спазите процедурата на изчакване да се разядат замърсяванията, след това почистване с четка и още едно почистване с влажна кърпа.

За професионално почистване на баня и перфектна чистота до блясък на фаянса и санитарията може да се обърнете към Casa Limpia на нашите телефони или да изпратите запитване.

By | 2018-09-06T23:26:32+03:00 септември 6th, 2018|Categories: Почистване на баня|Коментарите са изключени за Почистване на фугите в банята

About the Author: