Почистване на щори

Почистване на щори

Щорите са удобни и привлекателни, можете да ги подберете така, че да допълват интериора, освен че ще ви пазят от силното слънце през деня, а вечер ще скриват вътрешността на дома от външни погледи. Te са особено подходящи и практични за кухнята, тъй като не задържат замърсявания, а и не се пропиват с миризми на готвено.

Почистване на пластмасови щори

За да останат красиви, щорите трябва да се поддържат. Тук ще разгледаме накратко как се поддържат основните видове – от плат, пластмасови и алуминиеви, както и как се почистват външни щори.

 

Почистване на щори от плат

Щорите от плат са вертикални. Те абсорбират прах от околната среда, но не трябва да ги почиствате твърде често, тъй като цветовете им ще избледнеят и може да се наруши импрегнирането им. Почистването става с топла сапунена вода, без търкане, само с накисване.

Почистване на щори от плат

Преди да почистите щорите, първо трябва да ги разглобите. Започнете с разглобяването от долната част на веригата. Всяка лента трябва да се навие на руло, като не допускате да се намачка. След това потопете навитите ленти една по една в топла вода, към която сте добавили малко сапун. Те трябва да престоят в разтвора няколко часа. След това излейте водата и добавете чиста вода.

Сглобете щорите към веригата и ги поставете на прозореца. Лентите може да са влажни, те ще изсъхнат бързо, след като закачите щорите.

 

Почистване на пластмасови щори

Пластмасовите щори се разглобяват лесно, но трябва да внимавате много при почистването им, тъй като са най-капризни в това отношение.

Почистването става в разтвор от топла вода, с добавени няколко лъжици оцет или с малко сапун. И тези щори трябва да киснат няколко часа в разтвора. Много е важно водата да не е прекалено топла, тъй като щорите могат да се повредят. От време на време трябва да разклащате щорите, за да падне натрупаният върху тях прах. След това изплакнете със студена вода.

Още по-лесно е почистването с душ слушалка във ваната. Облейте щорите и ги почистете с мека кърпа, а след това отново облейте и подсушете със суха кърпа.

 

Почистване на алуминиеви щори

Алуминиевите щори са обикновено хоризонтални. Те се почистват лесно, като първо се отстранява натрупаният върху тях прах. Използвайте за това почистване прахосмукачка и специалния накрайник за деликатно почистване. Алуминиевите щори са по-устойчиви от платнените и пластмасовите, затова почистването им се улеснява с използването на прахосмукачка. След това избършете лентите с влажна кърпа. Това е достатъчно за ежеседмично почистване.

Почистване на алуминиеви щори

За основно почистване трябва да приготвите разтвор от гореща вода, в която сте разтворили 1-2 лъжици оцет. Накиснете щорите за няколко минути – това улеснява разтварянето на натрупания прах и други частици, полепнали по тях. Измиването трябва да се извърши с мека гъба, натопена в оцетния разтвор. След това трябва да почистите отново с гъба, потопена в студена вода. Последният етап е избърсване на всяка лента от щорите със суха кърпа.

След почистване от едната страна обърнете лентите от другата, използвайки механизма, и повторете същата поредица от действия за почистване.

 

Почистване на външни щори

За почистване на външни щори трябва да приготвите разтвор на хладка вода с малко оцет. Потопете мека кърпа в разтвора и почистете, след което избършете още веднъж с влажна кърпа.

За почистване на щори, както и за цялостно почистване на дома или офиса, свържете се с фирма за професионално почистване Casa Limpia.

By | 2018-07-24T17:47:00+03:00 юли 24th, 2018|Categories: Почистване на домове|Коментарите са изключени за Почистване на щори

About the Author: