Почистване у дома за предпазване от вируси и бактерии

Почистване у дома за предпазване от вируси и бактерии

Сезонът на грипа настъпи. Коронавирусът остава голяма заплаха. Редовната дезинфекция на ръцете, комбинирана с почистване на домове и дезинфекцирането им, е сигурен начин за предпазване от заразяване.

 

Почистване у дома за предпазване от вируси

 

Редовното миене на ръцете със сапун е важно. У дома трябва да имате и антибактериален гел за ръце, в антрето или коридора, в кухнята, в дневната, в детската.

Освен това между основните почиствания трябва да почистваме и най-изложените на замърсявания и най-притегателни за микроби и бактерии места в дома. Лесно можете да се сетите кои са – помислете какво всеки от семейството ви използва ежедневно.

Трябва да имате редовно достатъчно средства за дезинфекция и почистване

Запасете се с дезинфекциращи препарати – гел, спрей, кърпички. Мокрите кърпички също трябва да са подръка, за по-щадящо почистване на електроника и ключове за осветление.

Много практични си остават микрофибърните кърпи. За почистване на фаянса в банята и тоалетната купете специални кърпи, които са с по-грапава повърхност и обират голяма част от замърсяванията.

Редовно почистване на подовете

Подовете редовно поемат замърсяванията, внасяни от външната среда, както и замърсяването от ежедневното пребиваване в стаите. Редовното прахосмучене, както и редовното миене и дезинфекция на подовете с настилка от плочки, са наложителни. Грижете се за ежедневно почистване на пода.

Чашите и приборите

Важно е да се мият редовно и да се изплакват обилно с вода. Най-добре е всеки да има своята чаша. Ако някой от семейството се е заразил с грип или коронавирус, чашата и приборите му трябва да се държат и мият отделно.

Дръжките на врати, прозорци и мебели

Дръжките се пипат от всички. Непременно ги почиствайте ежедневно.

Непременно забърсвайте всички дръжки, особено тези на бравите. Металните дръжки лесно се почистват с дезинфекциращ спрей. Нека ви стане навик след влизане в дома всеки от семейството да дезинфекцира дръжката на входната врата.

За да унищожите микробите по дръжките, можете да забърсвате с кърпа, потопена в слаб разтвор на белина. След това оставяте да изсъхнат.

Дървените дръжки забърсвайте с влажна кърпа. Можете да използвате препарат за дървени мебели.

Ключовете за осветление

Те са още една група от предмети, които многократно се пипат и събират замърсявания. Изтривайте с мокри или специални дезинфекциращи кърпички, като внимавате да не ги навлажните прекалено и да ги повредите.

Батериите на мивките и душа

За почистване на батериите можете да използвате предназначените за този вид повърхности почистващи средства от магазина.

Лесно можете да си приготвите и домашно почистващо и дезинфекциращо средство от равни части вода и оцет.

Батериите в кухнята и банята са изложени на редовни замърсявания, тъй като се ползват от всички в семейството. Редовното им почистване и дезинфекциране поне всяка вечер е важно. Спазвайте го.

Почистване на лаптопа и мишката

Устройствата трябва да се почистват ежедневно, защото се използват с часове и се замърсяват много. Почиствайте ги внимателно, използвайки дезинфекциращи кърпички. Другите препарати за лична дезинфекция могат да повредят лаптопа и мишката.

За почистване на електроника са подходящи и микрофибърни кърпи. Изпирайте ги редовно след употреба.

Почистване на дистанционните

Всяко дистанционно се замърсява ежедневно и ежечасно, особено дистанционните в дневната. И за тези устройства използвайте същите начини на почистване, както за лаптоп и мишка. Забърсвайте редовно с микрофибърна кърпа или с дезинфекциращи кърпички.

Почистване на играчките в детската стая

Играчките на малките трябва да се почистват редовно. Гумените и пластмасови играчки измивайте, а плюшените перете редовно в пералнята.

Извършвайте редовно почистващите и деизнфекциращи дейности. Разпределете сред членовете на семейството задълженията, за да се предпазите всички от вируси и бактерии с осигуряване на добра хигиена.

Ако искате да спестите време и да сте спокойни за хигиената в дома ви, може да потърсите услугите на професионалисти. Свържете се с  Casa Limpia – фирма за почистване и дезинфекция в София!

 

By | 2021-10-22T08:05:35+03:00 октомври 22nd, 2021|Categories: Дезинфекция и почистване на помещения|Коментарите са изключени за Почистване у дома за предпазване от вируси и бактерии

About the Author: