Почистете лесно фурната и керамичните котлони с домашни препарати

Почистете лесно фурната и керамичните котлони с домашни препарати

Готвенето неизбежно оставя следи – пръски, петна от загоряло. Най-добре е да се отстранят веднага, но когато печката или фурната са горещи, домакините обикновено изчакват. А след това възникват множество други ангажименти. Петната се установяват трайно и се заемаме с почистването на домакинските уреди, когато започнем да чистим основно целия дом.

Керамичните котлони се използват вече масово. Те също се замърсяват, а тъй като почистването им е специфично, ще отделим специално внимание на него.

Редовното почистване на фурната е важно

Правилото е почистването на фурната да се извършва поне веднъж седмично при почистването на кухнята. Можете да намерите препарати за фурни в магазините или да си направите домашен.

редовно почистване на фурна

Почистване на металната решетка на фурната

Извадете решетката и я накиснете във вода, в която сте разтворили препарат за миене на съдове. След като изчакате да се размекне слоят от загоряло върху решетката, почистете с кърпа, с кухненска хартия или с гъба.

Почистването със сода бикарбонат също ще даде добър резултат. Но ако решетката не е от неръждаема стомана, не използвайте сода, тъй като тя ще разяде покритието.

почистване на фурна

Почистване на стените и дъното на фурната

За дъното на фурната, което поема доста замърсявания, можете да използвате домашна почистваща паста от вода, сода бикарбонат и малко сол. След като нанесете от пастата върху страните и дъното, изчакайте едно денонощие. След това забършете, за да махнете пастата заедно със замърсяващия слой.

Другият вариант на домашен почистващ препарат е сода бикарбонат с оцет за големи наслоявания. А за по-тънък замърсяващ слой е достатъчно само да смесите вода и оцет или вода и лимонов сок. Напръскайте със спрей и изчакайте да подейства, след това избършете.

Ще ви предложим и още един вариант на почистваща смес, която лесно можете да приготвите в домашни условия. Напълнете купичка с оцет и го оставете във включена фурна, докато започне да кипи. Изключете и оставете фурната да изстине, а след това забършете.

Вместо оцет в купичката можете да поставите препарат за съдове, към който сте добавили малко вода. И тази смес трябва да се нагрее до кипване във включена фурна и да се остави да изстине вътре след изключване.

почистващи домашни препарати за фурна

Как да почистите керамични котлони

Първо трябва да напомним някои особености при използването на керамични котлони. Не трябва да поставяте съд с мокро дъно върху такъв котлон, защото ще се образуват бели петна. Гъбите за почистване на съдове не трябва да се използват и за почистване на керамични котлони, тъй като наслоените замърсявания ще се пренесат върху котлоните. Отделете гъба за почистване само на керамичните котлони.

Наслоените замърсявания върху керамичните котлони могат да се отстранят лесно със специални шпатули, които ще намерите в магазините за домашни потреби.

Ето и един домашен препарат за почистването на такива повърхности. Напръскайте с препарат за съдове, след това поръсете с малко сода и на края добавете няколко капки кислородна вода. Тази смес трябва да действа поне няколко минути. След това забършете с чиста кърпа.

Забърсването на керамичните котлони трябва да се извършва с кръгови движения.

Грижете се редовно за чистотата на готварската печка. В кухнята имате достатъчно продукти за чистене. Редовното почистване ще гарантира чистотата на уредите и на цялата кухня.

фирма за почистване на печка

By | 2020-08-28T10:29:40+03:00 август 28th, 2020|Categories: Почистване на кухня|Коментарите са изключени за Почистете лесно фурната и керамичните котлони с домашни препарати

About the Author: