Почистете пода – лесно и ефикасно

Начало/Почистване на домове/Почистете пода – лесно и ефикасно

Почистете пода – лесно и ефикасно

Подовете са местата, където се събират прах и боклучета

Едва ли има повърхност в дома, която да събира толкова много прах и малки боклучета. Подът в коридора е най-замърсен, тъй като там се влиза с прашни или кални обувки отвън. А ако в коридора има пътека, тя поема много прах.

подово почистване

Не е много различно и положението с пода в кухнята. Тук се готви, попадат пръски, частици от храни, трохи.

А във всекидневната и спалнята прахът попада при проветряване и при влизане на членове на семейството. Внасянето на храни и напитки за почерпка или вечерята пред телевизора също допринасят за замърсяването на подовете в тези стаи.

Почистването на твърдите подове

Напоследък по-популярни са твърдите подови настилки – от теракота, гранитогрес, мрамор. След прахосмучене те се избърсват с влажна кърпа и са вече чисти. Дори да се разсипе или разлее нещо, замърсяването се отстранява бързо.

Меките подови настилки

Домакинствата, в които подовите настилки са меки – мокети или килими, харесват удобството и комфорта при стъпване върху тях. За междинно почистване използвайте прахосмукачка, а след това е добре да забършете с влажна кърпа, за да освежите мокета или килима.

Два пъти годишно е важно да се използва професионална фирма за пране на килими и пране на мокети. Така прахът и другите замърсявания ще бъдат отстранени напълно, което не можете да постигнете в домашни условия.

почистване на меки подови настилки

Поддържайте уредите и материалите за подово почистване

Осигурете си добра прахосмукачка

Прахосмукачката трябва да е достатъчно мощна. Прахосмукачката с голяма мощност е особено необходима за меките настилки. Така тя ще извлича по-добре праха и другите малки частици, попаднали в настилката.

След всяка прахосмучене почиствайте и прахосмукачката. Това не отнема много време, особено ако имате прахосмукачка с контейнер. А ако прахосмукачката ви е с торбичка, сменяйте я редовно.

Не забравяйте да почиствате и филтъра на прахосмукачката, както и накрайниците и маркуча.

Метлата и лопатката също изискват почистване и поддържане

Не винаги е необходимо да вадите прахосмукачка между ежеседмичните почиствания. С метла и лопатка ще почистите бързо например бучици кал или прах в коридора, в кухнята ще съберете разсипани частици и трохи. След всяко използване почиствайте и метлата, и лопатката. Добре е от време на време да ги миете изцяло, а след това да ги оставите да изсъхнат преди следващото използване. Така по тях няма да се образува мухъл.

Кърпите за почистване на пода и попиване на влагата

За ежедневно отстраняване на прах и боклучета е достатъчно да забършете с кърпа. Най-удобни са микрофибърните кърпи, които поемат добре частиците прах и замърсявания. Можете да използвате и друга кърпа, най-добре стара хавлиена. След всяко забърсване измивайте кърпите и ги оставяйте да изсъхнат напълно.

Стирките

Добре е да използвате една стирка за пода в коридора и друга за пода в кухнята. Така няма да пренасяте външни замърсявания вътре в дома. След всяко почистване се грижете за стирките както за кърпите – те трябва да се измият и да се оставят да изсъхнат.

Чистите подове осигуряват здраве и комфорт в дома

Редовното почистване на пода гарантира комфорт, липса на прах във въздуха, както и здравословна среда. Почиствайте подовете поне веднъж на два дни. Не отнема много време, а е толкова важно за семейството.

By | 2019-01-22T12:14:39+00:00 януари 22nd, 2019|Categories: Почистване на домове|Коментарите са изключени за Почистете пода – лесно и ефикасно

About the Author: